Dolgos rabok

2008. október 10., 10:00 , 404. szám

Immunis a magyar börtöngazdaság a kedvezőtlen piaci körülményekre: a büntetés-végrehajtásban működő tizenkét gazdasági társaság tavaly 6,8 milliárd forint forgalmat ért el, a cégek erősödése pedig töretlen - írta a Napi Gazdaság.

A vállalkozások állami tulajdonban vannak, a tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács gyakorolja. A börtöngazdaságban részt vevő, nagyjából 6700 "munkavállaló" tartásának éves költsége körülbelül 400 millió forint, ami a munkavégzésük kapcsán kiegészül a betanításra fordított 150 millió forinttal, azonban ez az összeg a tizenkét társaság 2007. évi nettó árbevételével összehasonlítva lényegében eltörpül.

A börtönlakók közgazdasági szempontból jó munkaerőnek bizonyulnak - ezt a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) sem rejti véka alá, a börtöngazdaság fejlődésének titka ugyanakkor nem csak az olcsó munkaerőben rejlik - állítja a lap.

Ukrajnában sem ismeretlen a büntetésüket töltő elítéltek foglalkoztatása, annak jövedelmezőségéről azonban eddig nem hoztak nyilvánosságra adatokat az illetékesek. (Kárpátalja/MTI)