Mezőgecse kultúrcsoportja a Kisgyőri Szüreti Napokon

2008. október 10., 10:00 , 404. szám

2008. szeptember 27-én Kisgyőr község (Magyarország) immár 25. alkalommal szervezte meg a Kisgyőri Szüreti Napokat. A rendezvényen az erdélyi, a csángóföldi és a felvidéki vendégek mellett részt vett a mezőgecsei kultúrcsoport is Mester András polgármester és Szatmári Viola, a kultúrház vezetője kíséretében.

2006-ban Mezőgecse és Kisgyőr önkormányzatai együttműködési nyilatkozatot írtak alá, amelyet mindkét fél igen komolyan vesz, és azóta is élő kapcsolatot tartanak fenn egymással. A 38 fős mezőgecsei küldöttség számára a kisgyőri önkormányzat képviselői önerőből biztosították az autóbuszt, amely nélkül sajnos nem lett volna lehetősége a kultúrcsoportnak eljutni a szüreti napokra.

A színpompás rendezvény a község főterén kezdődött, ahol strázsáló lovas huszárok mellett a mezőgecseiek csősztáncot adtak elő. A program a továbbiakban a borkútnál folytatódott, melyből a szüreti napok alkalmával minden évben illatos kisgyőri bor folyik. Kisgyőr polgármestere, Ceglédi Dezső itt elmondott beszédében hangsúlyozta: a magyar nemzet egysége és jövője a személyes kapcsolatoktól függ, amelyek erősítésében az egyik legnagyobb eredményt a testvértelepülési kapcsolatok ápolásával lehet elérni. A kulturális műsor a faluház nagytermében folytatódott, ahol igen színvonalas program keretében a mezőgecsei kultúrcsoport is bemutathatta műsorát: a mezőgecsei fonót és a beregi csárdást. Az est további részében a közös vacsora után a táncházban mindenkinek lehetősége nyílt professzionális táncosoktól megtanulni néhány tánclépést.

Összességében elmondható, hogy a mezőgecseiek öregbítették Kárpátalja hírnevét azzal, hogy elvitték a kárpátaljai hagyományok egy szeletét egy Miskolc melletti község lakói közé. A mezőgecsei kultúrcsoport külföldi szereplése tovább folytatódik: október 11-én Szamosújlak látja vendégül az amatőr néptánccsoportot a Szamosújlaki Szüreti Napon. Mezőgecse jó példával jár elöl, mivel jelenleg négy magyarországi testvértelepüléssel - Kisgyőr, Aldebrő, Nyírtét, Szamosújlak - is rendszeresen tartja a kapcsolatot, így fűzve szorosabbra az anyaországiakat és a határon túl élőket összekötő finom szálakat.