Sárgaságjárvány Ökörmezőn

2008. október 10., 10:00 , 404. szám

Hepatitis A vírus okozta fertőző májgyulladást állapítottak meg az orvosok az ökörmezői (mizshirjai) járásban tizenkét gyermek esetében.

A megyei katasztrófavédelmi főosztályból származó információk szerint a megbetegedések kivétel nélkül Holjatinban (Tarfaluban) lakó, 5 és 15 éves korú gyerekek között jelentkeztek. A tizenkét gyermek közül tizenegyen a helyi általános iskola tanulói, egy pedig óvodás.

Az egészségügyi hatóságok munkatársai a helyszínen haladéktalanul megkezdték a fertőzés forrásának lokalizálását. Naponta végigjárják a portákat, s a szükséges helyszíneken fertőtlenítést végeznek.

Egyelőre azt gyanítják, hogy a kórokozó a vízben lehet, ezért jelenleg lajtos kocsikkal szállítják a faluba az ivóvizet.

A megbetegedett gyerekeket az Ökörmezői Járási Kórház fertőző osztályán kezelik. A betegség lefolyását az orvosok közepes súlyosságúként minősítették.

A Hepatitis A vírus a fertőzött széklettel terjed. A fertőzés forrása a beteg és a tünetmentes fertőzött személy. Lappangási ideje leggyakrabban 28-30 nap. A fertőzőképesség tartama a lappangási idő második felétől kezdődik és a sárgaság megjelenése után néhány nappal megszűnik. pp