Többségüknek nincs engedélye

2008. október 10., 10:00 , 404. szám

Ukrajnában az államfő utasítására az elmúlt hónapban tüzetesen átvizsgálták a Kárpátalján működő fafeldolgozó vállalatokat. Mint kiderült, nagy részük nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel.

A 2001-es árvíz után Kárpátalján sok illegálisan működő fűrésztelepet zártak be. Azóta viszont számuk megtízszereződött. A közelmúltig több mint 700 faipari vállalkozás működött a megyében. Túlnyomó többségüket az államfő rendelete alapján már ellenőrizte a rendőrség és a környezetvédelmi hatóság.

- Munkatársaink 88 esetről vettek fel jegyzőkönyvet a vállalkozási szabályok megsértéséért. 60 esetben tapasztaltunk hiányosságokat a működéshez szükséges engedélyeket illetően. Összességében 158 fafeldolgozó vállalatot zárattunk be - mondta el Jurij Lihter, a Gazdasági Bűnözés Elleni Csoport megbízott vezetője.

Ezek nagy részében valószínűleg illegálisan kivágott erdőt dolgoztak fel. Szakértők szerint az lenne a megoldás, ha egy időre teljesen leállítanák a fakitermelést Kárpátalján, vagy legalább betiltanák a rönkfa adásvételét. (Kárpátalja/Duna TV)