Visszakaphatjuk őseink földjét?

2008. október 10., 10:00 , 404. szám

A kárpátaljai megyevezetés azt tervezi, hogy visszaadják egykori tulajdonosaik utódainak a szovjethatalom által elvett földeket, vagy legalábbis azok egy részét.

Kárpátalja megye vezetői azt tervezik, hogy lehetőség szerint visszaszolgáltatják a földműveseknek atyáik elkobzott földterületeit, illetve azok egy részét - hangzott el Ivan Kalinics, a megyei földtartalékokért felelős főosztály vezetőjének csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A főosztályvezető bevallotta, hogy az ősi földbirtokok kérdéskörét egyáltalán nem szabályozzák a hatályos törvények. Viszont a kárpátaljai lakosok többsége még jól emlékszik arra, hol feküdtek atyáik szántói, gyümölcsösei, s egyre több az olyan eset, hogy az utódok önhatalmúlag veszik birtokba a családjuk egykori tulajdonát képező területeket. "Úgy szeretnénk ezt a kérdést rendezni, hogy az utódok törvényesen is visszakaphassák legalább egy részét azoknak a földeknek, amelyre atyai jogon igényt tartanak" - jelentette be Ivan Kalinics.

A földalapokért felelős hivatalvezető ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy számos település határában még azokat a szántókat sem művelik a gazdák, amelyekhez már törvényes úton hozzájutottak. "Elkeserítő látni a sok gyommal benőtt szántót - mondta -, holott a régi időkben még egy szál dudva is szégyent jelentett a gazdára."

Arról viszont nem nyilatkozott az illetékes, hogy milyen programok, pénzeszközök segítik Kárpátalján a gazdálkodó embereket.

pp