Csapi "nem" az ukrán programra

2008. október 17., 10:00 , 405. szám

Csapon a városi tanács nem szavazta meg az ukrán nyelv magyar iskolákban való oktatásának javítását célzó hírhedt oktatási miniszteri rendelet alapján készült helyi programot.

Mint érdeklődésünkre Balogh Oszkár, az önkormányzat KMKSZ-képviselőcsoportjának tagja elmondta, már a program bizottsági vitája során felhívta képviselőtársai figyelmét arra, hogy a tervezet elfogadásának jelen formájában nincs értelme. "A magyar képviselőkön kívül tájékoztattuk a program lényegéről az oroszajkú képviselőket is, akik - miután Csapon mindössze egy-egy magyar és ukrán tannyelvű iskola működik - valójában nem is érintettek közvetlenül a program hatása által - jelezte a képviselő. A jelek szerint azonban az orosz képviselők is megértették a probléma lényegét, mert a tanács minapi ülésén a testület nem fogadta el a városi oktatási osztály által eléje terjesztett programot. "Abban maradtunk, hogy a következő tanácsülésig átdolgozzuk a programot oly módon, hogy bevezetésének a magyar iskolában valóban legyen értelme" - mondta Balogh Oszkár.

Az általunk megkérdezett többi városi és járási önkormányzat, ahol jelentősebb számban élnek magyarok, az elkövetkező napokban tárgyalja majd a kérdést. Beregszászban éppen szerdán, lapzártánkkal egy időben kerül terítékre a téma. Mint megtudtuk, a városi oktatási bizottság támogatta a program helyi viszonyokhoz adaptált változatának elfogadását. Érdeklődésünkre Horkay Sámuel, a beregszászi önkormányzat KMKSZ-frakciójának vezetője elmondta: a frakció álláspontja az, hogy az említett programot jelen formájában nem tudja elfogadni, ezért a tanácsülésen javasolni fogják annak további átdolgozását.

hk