I. Dobronyi Paprikafesztivál

2008. október 17., 10:00 , 405. szám

Az elmúlt hétvégén az Ungvári Járási Tanács Kisdobronyban megszervezte az első Dobronyi Paprikafesztivált . A fűszerpaprika termesztéséről híres vidéken hagyományteremtési szándékkal szervezett fesztivál egy a turisztikai lehetőségeket vizsgáló szakmai találkozóval kezdődött a polgármesteri hivatalban, ahol az Ungvári Járási Tanács vezetői mellett a megye turisztikai szakemberei is jelen voltak. A szakmai találkozó résztvevői megállapították, hogy Kisdobrony fekvésének, adottságainak és hagyományainak köszönhetően rendkívül alkalmas a falusi turizmusra. A tanácskozást követően a vendégek ellátogattak Váradi Bertalan paprikafeldolgozó üzemébe. Ő az a kisdobronyi vállalkozó, aki levédette a dobronyi paprika márkanevet. Az üzem felvásárolja a termelőktől a paprikát, majd szárítják, őrlik és csomagolják, ők készítik az országszerte értékesített "Dobronyszka paprikát".

Az ünnepi fesztivált a futballpályán Mihajlo Fedinec, az Ungvári Járási Tanács elnöke és Ember Balázs polgármester nyitotta meg. Mackó István, a járási tanács alelnöke köszöntő beszédében kiemelte, hogy a kisdobronyi szervezők jól tudták hasznosítani testvértelepülésük, a magyarországi Demecser Káposztafesztiváljának tapasztalatait. Végül a jelenlévőknek jó étvágyat kívánt a paprikával ízesített ételekhez. Bogdan Pranicsuk, a Megyei Falusi Turizmus Központ elnöke és Csizmár Sarolta a Bereg-vidéki Falusi Turizmus Szövetség elnöke Kisdobrony Turisztikai lehetőségeiről beszéltek, hasznos kezdeményezésnek nevezve a paprikafesztivált.

A fesztivál kulturális műsorral folytatódott, a standokon népművészeti tárgyakat is lehetett vásárolni. Volt gasztronómiai bemutató is, a bográcsgulyásfőző versenyt a nagydobronyi Pinte József nyerte, a hidegtálkészítés kategóriában pedig Balogh Margit lett a győztes. B. Zs.