Rát is csatlakozott

Teleház-program

2008. október 17., 10:00 , 405. szám

Október 9-én ünnepélyes teleházavatásra került sor Ráton a helyi általános iskolában, melyen dr. Soós Kálmán, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke átadta Illár Lénárdnak, a KMKSZ helyi alapszervezete elnökének és Juhász Erika iskolaigazgatónak a számítástechnikai felszerelést.

Az egybegyűlt tanárokat és diákokat Illár Lénárd, a KMKSZ helyi szervezetének elnöke, az iskola tanára köszöntötte, örömteli eseménynek nevezve a teleházavatást. Dr. Soós Kálmán hangsúlyozta, hogy a KMKSZ mint érdekvédelmi szervezet fontosnak tartja a helyi közösségek ilyen jellegű támogatását is: "A schengeni övezet szomszédságában rendkívüli fontossága van annak, hogy lépést tudjunk tartani a világgal. A Szülőföld Alap jóvoltából, a Teleház-program keretében ma hivatalosan is átadjuk Rát községnek a teleházat, melynek segítségével kapcsolatot tarthatnak a nagyvilággal. Kívánom önöknek, hatékonyan használják ki a teleház által nyújtott lehetőségeket, és hogy ki-ki a maga és a közösség javára használja fel azokat a számítástechnikai eszközöket, amelyeket ma átadunk."

Illár Lénárd és Juhász Erika a rátiak köszönetét tolmácsolták a korszerű technikáért, s mint elmondták, igyekezni fognak hatékonyan kielégíteni a lakosság igényeit, majd az egybegyűltek megtekintették az iskola számítástechnikai termében berendezett teleházat.

Lapunk érdeklődésére dr. Soós Kálmán elmondta, hogy Szalókát, Eszenyt, Tiszasalamont és Császlócot követve Rát az Ungvári járás ötödik olyan települése, melyen teleház létesült a KMKSZ kezdeményezésére. Reményei szerint a Szövetség a Teleház-programmal hatékonyan hozzá tud járulni a helyi közösség és egyben a kárpátaljai magyarság túlélési esélyeinek növeléséhez.

Baráth József

A KMKSZ közel 300 fős ráti alapszervezete Illár Lénárd elnök vezetésével tevékeny munkát folytat az érdekvédelem, a közösségformálás és a hagyományápolás terén. Évente ünnepséget rendeznek a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából, megemlékeznek a sztálini lágerekbe elhurcoltakról. 2000-ben alapította az alapszervezet a Rát legnépszerűbb embere címet, melyet a falu fejlődése érdekében kifejtett munkáért ítélnek oda évente az arra érdemeseknek.

Az oktatási intézményben jelenleg 137 diák tanul, ebből 125 a magyar osztályokban. Az iskola számos anyagi gonddal küzd, teljes átfedésre szorul, mert gyakran beázik a hullámpalatető. Az igazgató és a tanári kar mindent megtesznek azért, hogy támogatókat szerezzenek. Erőfeszítéseik néha sikerrel is jártak, a különböző adományokból sikerült elvégezni kisebb belső munkálatokat. Ezenkívül a balatonfüredi Kárpátalja Barátainak Közhasznú Egyesülete jóvoltából szervezett gyűjtés révén mintegy 4 ezer könyvet kapott az iskola.