Kárpátia-koncert Szalókán

2008. október 24., 10:00 , 406. szám

Az ungvári járási Szalóka kultúrházának nagytermében fergeteges koncertet adott a Kárpátia nemzeti rockegyüttes. Rajongók minden irányból érkeztek erre az eseményre, például Beregszászról két autóbusz futott be, sokan jöttek a közelebbi városokból és falvakból is. Szervezetten érkeztek rajongók az anyaországból és a Felvidékről, összesen 30 fő. Ők egy nappal korábban érkeztek Kárpátaljára, és családoknál szálltak meg. De rajtuk kívül jöttek Miskolcról, Nyíregyházáról, Debrecenből, Sárospatakról, Baracskáról és Lónyáról is.

A koncert előtt Bíró Sándor polgármester köszöntötte az együttes tagjait és a több mint 600 fős közönséget, majd színpadra léptek a támogatott gyerekek: a kisgejőci és szalókai alapítványi zeneiskolák növendékei. Ezután következett a Kárpátia zenekar, mely két és fél órát játszott szinte szünet nélkül.

A koncertet szervező Nagy Istvántól és feleségétől, Fekete Zsuzsannától megtudtuk, hogy 450 belépőjegy kelt el, de 100-nál több 16 éven aluli gyerek, valamint több mint 50 helyi segítő ingyenesen léphetett be a kultúrház nagytermébe. Így összesen több mint 600 néző láthatta élőben a Kárpátiát. A zenekar a koncert teljes bevételét jótékony célra ajánlotta fel. A kedvezményezett Credo Alapítvány a szalókai mellett Kisgejőcön, Rafajnaújfaluban és Ungváron is fenntart zeneiskolát, a jótékonysági koncert közönsége ezeket az intézményeket is támogatta. Ugyancsak ingyen vállalta a rendezvény biztosítását, és a rend fenntartását a budapesti Borbély Miklós biztonsági cége, az ő jelenlétük eleve kizárt minden rendbontást.

Fekete Zsuzsanna, a szalókai Nyitnikék Alapítványi Zeneiskola vezetője intézményükről elmondta, hogy egy évvel ezelőtt tizenhat szalókai gyerekkel és három tanárral alapítottak egy kis zenei stúdiót, majd csatlakoztak az alapítvány magán-zeneiskola-hálózatához. Az alapítványi iskola a Szalókai Református Egyházközség parókiájának két termében működik, amelyeket cserében fel kell újítaniuk, innen jött a jótékonysági est ötlete. A koncertet szervező házaspár régóta személyes kapcsolatot ápol a Kárpátia-együttes tagjaival: négy évvel ezelőtt az ő meghívásuknak köszönhetően járt családjával először Kárpátalján Petrás János, a zenekar frontembere. Azóta – a zenekar többi tagjához hasonlóan – már többször is megfordult Szalókán, ahol sok jó ismerősre és barátra tett szert. Három évvel ezelőtt a Lesz még... című számukban meg is énekelték a falut. Ennek a személyes kapcsolatnak is köszönhető a mostani jótékonysági koncert.

dózsa