Nadrág kell az uborkára

2008. október 24., 10:00 , 406. szám

Az októberi mezőgazdasági teendőkről, a termények piaci árának alakulásáról állandó szakértőnket, Őr Hidi László nagydobronyi gazdálkodót kérdeztük.

– Kedvezett az elmúlt napok időjárása a gazdáknak?

– Jobbára igen. Folytatódnak az őszi talajmunkák, tart az ősziek, mindenekelőtt a búza és a tritikálé vetése. Figyelemre méltó, hogy az utóbbi időben nagyon felfutott a tritikálé vetésterülete, ami nyilvánvalóan abból adódik, hogy a gyengébb adottságú talajokon is jó termést hoz ez a terményfajta. A legújabb tendencia – legalábbis Nagydobrony térségében –, hogy a búzát is takarmánycélra termesztik, mivel malmi minőségű búzát errefelé nem igen lehet előállítani. Arról nem is szólva, hogy amúgy sem volna hol megőrölni a termést. Sokan tértek át emiatt a tritikálé és az árpa termesztésére, mivel azok takarmányértéke nagyobb.

– Igaz a hír, hogy nincs elegendő vetőmag?

– Valóban gondot jelent, hogy alig lehet jó minőségű, fémzárolt vetőmagot venni. Az idei nyár köztudottan esős volt. Akinek nem sikerült idejében betakarítani a termését, annak az kicsírázott a földön, azaz vissza már nem vethető. Feltétlenül ajánlanám tehát megfelelő minőségű vetőmag beszerzését. Ajánlanám továbbá a szemeseknek a csávázását a fuzárium és az egyéb gombabetegségek ellen.

– Elkésett, aki csak most szánja el magát a búza elvetésére?

– Nálunk a búza optimális vetési ideje október 5-20. Későbbi vetés esetén emelni kell az adott területre kivetendő magmennyiséget. Normális helyzetben hektáronként 230-250 kg mag kiszórása ajánlott, az optimális vetési időn túl azonban 3-3,5 mázsát ajánlott kivetni.

– Tovább tart a tengeri betakarítása. A hírek szerint kiváló az idei termés.

– Valóban, ilyen termés emberemlékezet óta nem volt ezen a tájon. A csövek helyenként 1,5-1,7 méter magasan nőnek, néha 3-4 is egy száron. A meleg és a kellő mennyiségű csapadék megtette a magáét nyáron.

– Mi újság a zöldségpiacon?

– Folytatódik az őszi zöldségfélék betakarítása. A termelők szempontjából örvendetes, hogy valamelyest nőtt a téli káposzta nagybani piaci ára, s jelenleg kilogrammonként 1-1,20 hrivnya körül mozog. Mindazonáltal ez a jelenlegi káposzta még nem a legmegfelelőbb téli tárolásra, az igazán jó minőségű káposztához még egy jó hónapot ki kellene várni. A káposzta bírja a lehűlést, ha a torzsája nem fagy át, akár a mínusz 5 fokos fagyot is elviseli. Igyekezzünk hát minél tovább a mezőn tartani a termést. Nagyapáink azt mondták: egy hold káposzta egy mázsát gyarapít.

Folyik a gyökérzöldségek felszedése. Közismert, hogy a petrezselyem némi takarással bírja a telet, azt azonban ne feledjük, hogy a vastag hótakaró alatt befülledhet a levele, úgyhogy nem érdemes nagyobb mennyiséget kint tartani a földben.

– Mi hír a fólia alatt termesztett zöldségekről?

– Nagyon sokan foglalkoznak másodvetésű uborka termesztésével, ami az árakon is megmutatkozik. Máskor ebben az időben már 7-10 hrivnya szokott lenni egy kilogramm uborka nagybani ára, idén azonban 5-6 hrivnya körül alakul amiatt, hogy a szokásosnál nagyobb mennyiségű termés jelent meg a piacon. Ez a termésdömping az infláció, a piaci válság ellenére is képes huzamosan alacsonyan tartani az árakat.

A paradicsom és a paprika viszont egészen magas árat ért el az idei őszi szezonban. Minden bizonnyal a nyári időjárás viszontagságai viselték meg az ültetvényeket, de az is közrejátszhat, hogy idén a korábbiaknál kisebb területeken ültették ezeket a zöldségféléket.

– Nyakunkon az éjszakai fagy. Mi a teendő?

– Nadrág kell az uborkára, mondják erre mifelénk. Komolyra fordítva a szót, célszerű ilyenkor felszedni a fekete talajfedő fóliákat, amelyek megakadályozzák a talaj által felvett hő visszasugárzását.

Az őszi melegházi hajtatásnál nagyon oda kell figyelni a páratartalomra. Ilyenkor a hűvös éjszakákat még gyakran napsütéses, meleg nappalok követik, miáltal nagyon megnőhet a melegházakban a páratartalom, s ennek következtében különféle gombabetegségek léphetnek fel. Ez ellen elsősorban enyhe fűtéssel és fokozott szellőztetéssel védekezhetünk. Nem elhanyagolható persze a vegyszeres védekezés sem.

hk