Verseny a fő-válságkezelői címért

Választás elnapolva

2008. október 24., 10:00 , 406. szám

Timosenko nemcsak tessék-lássék ellenzi az előrehozott választásokat, hanem minden eszközzel akadályozza azokat. Először nemzetközi színtéren mutatott be egy komoly flintát, amikor elérte, hogy az Európai Néppárt melléálljon. A BJUT, akárcsak a Nasa, megfigyelő tag az európai jobbközép pártokat tömörítő egyletben (ahol Orbán Viktor alelnök), az viszont állást foglalt a pénzügyi válság idején tartandó választások ellen.

Ugyanez az érthető érv áll Timosenko nagykoalíciós ajánlatának a középpontjában is. Ez is egy érdekes figyelemfelkeltő húzás volt: választások helyett mindenki lépjen be a kormányba válságot kezelni. Amely kormánynak azonban természetesen ő lenne-maradna a feje.

Erre reakcióként létrejött egy "mindenki Julja ellen" egységfront. A népesség körében sok csodaváró hajlandó elfogadni Julját új messiásjelöltnek, a politikai elit felső rétegeiben viszont úgy tűnik, egyetértés alakult ki, hogy nem szabad Julja kezében hagyni, illetve oda átcsúsztatni az ország vezetését. Sem Juscsenko, sem Janukovics, sem Litvin nem kérnek a Timosenko vezette nagy vagy bármilyen más koalícióból.

Műhajfonatos nemzetmentő-jelöltünket nem feltétlenül keseríti el ez a fejlemény. Híveit biztosan nem fogja megingatni egy Juscsenko–Janukovics egységfront. Az ukrán bankrendszert máris padlóra küldő világválság ódiuma már egy komolyabb tényező. Akire az rávetül, az biztos vesztese a politikai csatározásoknak. Most azonban még nem látszik, hogy a válság néhány hét vagy néhány hónap alatt éri utol az ukrán átlagpolgárt, és akkor pont kit lehet majd bűnbaknak kikiáltani.

Az első számú jelölt erre a szerepre Juscsenko lesz, aki megpróbál úgy tenni, mintha a nemzetbiztonsági tanács lenne a kormány, és azon keresztül lehetne országot irányítani, válságot kezelni. Pedig nem lehet. Ez abból is látszik, hogy fel kellett függesztenie saját parlamentoszlató ukázát abban a reményben, hogy a rada majd a néhány haladékként kapott nap alatt az elnöki válságkezelő tervet fogja törvénybe iktatni. Miközben a BJUT-osok abbahagyják az obstrukciót, hogy az elnök és a nemzetbiztonsági tanács zavartalanul megkerülhesse vezérük kormányát.

Az erőszakosság és gyengeség másik tipikusan juscsenkós megnyilvánulása az elnöki bejelentés másik fele volt. Ebben közhírré tétetett, hogy nem hetedikén, hanem egy héttel később szavazunk. Másokkal együtt – egy lukas garast nem adnék, hogy ez a dátum marad meg véglegesnek.

A legégetőbb taktikai kérdést viszont még mindig nem oldotta meg Juscsenko: nem döntött az elnöki pártról vagy pártokról. Nem dönteni döntéskényszeres helyzetben szintén döntés – a legrosszabb. Így Baloga döntött, hogy mégis elindítja a "Jecát", amit a kárpátaljaiak már érzékelnek a beindított adminreszursz csikorgásából. Pár tízezer Kárpátalján összelopott szavazat azonban semmi a 3%-ot jelentő 7-8 százezerhez képest.

Sz.K.M.