Vagy jön a Podkarpatszka Rusz?

Autonómiát követelnek a ruszinok

2008. október 31., 09:00 , 407. szám

Saját önkormányzattal rendelkező ruszin autonóm terület létrehozására szólította fel december 1-jei határidővel a Kárpátaljai Megyei Tanácsot a Kárpátaljai Ruszinok II. Európai Kongresszusa a hét végén Munkácson, s jelezték, ellenkező esetben a ruszinok önálló köztársaságot kiáltanak ki.

A kongresszuson egyes források szerint 109, mások szerint 110-nél is több küldött vett részt, a fórum nemzetközi státuszát pedig egy, mások szerint két csehországi vendég biztosította.

A Kárpátaljai Ruszin Szojm (nemzetgyűlés) és a Kárpátaljai Ruszin Néptanács nevű szervezetek közös fórumának küldöttei határozatot fogadtak el az 1938. november 22-én létrehozott Podkarpatszka Rusz kárpátaljai köztársaság visszaállításáról. A döntés értelmében azonban az önálló ruszin államot csak abban az esetben kiáltják ki, ha Kárpátalja december 1-ig nem kap Ukrajna kötelékén belül autonóm önkormányzati státust az 1991-es kárpátaljai népszavazás 78 százalékban autonómiapárti eredményeinek megfelelően - jelentette az ungvári ua-reporter.com internetes hírportál.

Dimitrij Szidor, a Szojm elnöke sajtónyilatkozatában kijelentette, hogy a kongresszus önálló kárpátaljai ruszin államiságra vonatkozó határozata azonnal hatályba lép, ha az ukrán hatóságok rendkívüli állapotot vezetnek be, üldöztetés vagy represszió éri a ruszin aktivistákat, illetve kísérlet történik a kárpátaljai ruszinok területi-közigazgatási egységének a megváltoztatására, vagy ha ukrán "nacionalista-terrorista szervezetek a terület megszállására irányuló akciókba kezdenek".

Szidor megköszönte az oroszbarát Rogyina (Haza) párt Ukrajna különböző régióiból Munkácsra érkezett ötszáz aktivistájának, hogy biztosították a ruszin kongresszus lebonyolításának zavartalanságát.

Mint emlékezetes, 2007 márciusában a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselői 71 szavazattal két ellenszavazat és 2 tartózkodás mellett a ruszin nemzetiség elismerése mellett döntöttek. A legutóbbi, 2001. évi népszámláláskor Kárpátalján mintegy tízezren vallották magukat ruszin nemzetiségűeknek.

A történtek utóéletéhez tartozik, hogy kedden az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kihallgatásra szóló idézést adott át Dimitrij Szidornak, valamint Jevhen Zsupan megyei tanácsi képviselőnek, a Kárpátaljai Ruszin Néptanács elnökének. Sajtóértesülések szerint az utóbbi politikust tanúként hallgatná meg az SZBU egy bűnügyi eljárás keretében. (Kárpátalja/zik.com.ua/ua-reporter.com/MTI)