2008. november 7.

2008. november 7., 09:00 , 408. szám

"Vigyázzatok és imádkozzatok, hogy kísértésbe ne jussatok, a lélek ugyan kész, de a test erőtelen". Márk 14,38.

Az Úr Jézusnak ezek a jól ismert szavai nagycsütörtök éjszakáján hangzottak el. Az érvényességük viszont nem korlátozódik csupán arra az alkalomra. Sőt mindennap, minden órán figyelemre méltó intelem mindenkinek, aki Jézus tanítványa lett. Az első dolog, amit tudnunk kell az Igéből, hogy mindannyian megkísérthetőek vagyunk, senki nem kivétel. A kísértés mindig váratlanul jön, és mindig veszélyes. Jézus tanítványaiként állandó készenlétre van szükségünk, hogy ezeket az áldatlan dolgokat ki tudjuk védeni az életünkben.

Jézus ma azt kérdi tőled, hogy a te számodra mi jelenti a kísértést? Amely a leggyakrabban bűnre csábít, amelynél a leggyakrabban el szoktál esni? Hol van az életed leggyengébb pontja? Jézus szavaiból az is kiderül, hogy nem csupán a jó szándékainkon múlik a dolog. A lélek kész a jóra, de a test erőtlen. És ez még a hívőkre is vonatkozik. Hitvallásunk tanítja, hogy az igyekezet, az akarat még a legkegyesebbekben is rendkívül gyenge. Éppen ezért kell, hogy szüntelenül vigyázzunk. Imádkoznunk kell naponta azért, hogy Isten tartson vissza a bűntől, mindenféle kísértéstől, és óvjon meg önmagadtól! Mert a legnagyobb ellenségünk a saját bűnös természetünk, amellyel naponta fel kell venni a szent harcot. Amikor Jézus imádkozásra int minket, ez azt jelenti, hogy simuljunk bele Isten országának a rendjébe, és ezáltal az Ő szentségében részesüljünk.

Az Ige teljes tanításaira figyelve azt is mondhatjuk, hogy a kísértés az életünknek az az alkalma, amikor még van miért harcolni. A célja pedig a hívők életében az, hogy megmutassuk általa Urunk és Megváltónk iránti hűségünket. Rajtunk múlik tehát, hogy a kísértés óráiban elbukunk vagy megerősödünk. Ha a kísértésben kitartok, még erősebb lesz a hitem. Mert Isten gyermekei a kísértésekből megtisztulva és megerősödve kerülnek ki. Jézus élete, példája bátorítson mindannyiunkat erre. Kapaszkodjunk Isten atyai karjaiba, hogy hordozhasson minden mélységeinken át, és elnyerhessük Tőle mennyei örökségünket! Ámen.

Tegze Lóránt,