Megrongált emlékmű

Beregdéda

2008. november 7., 09:00 , 408. szám

A Beregszász melletti Beregdéda lakói minden év november elsején megemlékeznek halottaik mellett azon falubelijeikről is, akik hősi halált haltak hazájukért az első és a második világháborúban, illetve akiknek a sztálini terror idején vették el az életét. Idén a polgármesteri hivatal és a helyi KMKSZ-alapszervezet vezetői megdöbbenve tapasztalták, hogy az emléknapot megelőző este a falu központjában álló első világháborús emlékmű betonkerítését szétzúzta egy gépjármű, és összetörte az emlékmű egyik márványtábláját is. Az emlékmű körül járkáló helyi lakosok között olyan is akadt, aki szándékos rongálást sejtett az esemény mögött. Mi megkérdeztük az 1923-ban felállított emlékművet 2005-ben helyreállító helyi KMKSZ-alapszervezet elnökét, Juhász Katalint: "Szombaton szóltak nekem, hogy autóval nekihajtott valaki az emlékműnek és megrongálta. Az alapszervezetünk aktivistái társadalmi munkában, saját költségükön állították helyre ezt az emlékművet, amely mára az utcakép része. Számomra azért is fontos, mert az emlékmű építésekor a nagyapám volt a faluban a bíró. Állítólag egy nagyobb terepjáró törte össze. Aki vezette, valószínűleg tehetős ember, ennek ellenére az elkövetőben nincs annyi becsület, hogy jelentkezne. A környéken lakók pedig azt mondják, hogy nem láttak semmit."

Egressy István polgármester lapunk kérdésére elmondta: "Este fél kilenckor történt az eset. Amikorra a szomszédok kijöttek, már csak azt látták, hogy egy autó elhajt a helyszínről. A féknyomból és az általam a helyszínen talált szürke festékből arra tudunk következtetni, hogy egy szürke színű, dzsipszerű jármű lehetett. A jelek arra utalnak, hogy közlekedési baleset történt, az elkövető nem akarta szándékosan megrongálni az emlékművet. Bejelentettem az esetet a közlekedésrendészetnél, de nem nagyon bízom abban, hogy megtalálják a tettest. Ha végül valóban nem lesz meg, akkor helyi vállalkozók támogatásával állítjuk majd helyre az emlékművet. A legnagyobb problémánk, hogy a darabokra tört betonkerítés egyik oszlopa összetört egy márványtáblát is, amelyet ugyancsak újra kell csináltatnunk.

Őszintén szólva, már több vita is volt nálunk emiatt az emlékmű miatt. Én többször javasoltam, hogy helyezzük át a közút mellől egy biztonságosabb helyre. De sokan, pláne az öregebbek azt mondják, hogy őseink oda állították, akkor maradjon is ott. Én elszállíttatnám, de egyedül nem dönthetek ebben az ügyben."

Badó Zsolt