Betiltják a valutaváltó helyeket

2008. november 14., 09:00 , 409. szám

Szigorodik a valutaváltás és jövőre eltűnnek a valutaváltó bódék Ukrajnában.

Múlt szerdán az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) rendeletileg szigorította a valuták készpénzforgalmát az országban. Így például tilos ezentúl az NBU által meghatározott napi árfolyamnál drágábban árulni bármilyen valutát, a vásárlási ár pedig nem lehet 3 százaléknál alacsonyabb az eladási árnál. Ugyancsak tilos a nap folyamán változtatni a valuta készpénz vételi és eladási árfolyamát.

A legfontosabb újdonság azonban az, hogy 2009. január 1-jétől eltűnnek az úgynevezett valutaváltó bódék, amelyek jelenleg a bankokkal kötött ügynöki szerződések alapján működnek.

Ezentúl a bankok nem tudnak majd spekulálni a dollárral, olcsón megvásárolva azt a bankközi valutapiacon, majd 10 százalékos haszonnal adva túl rajta, ahogyan az októberben történt - mutatnak rá a szakértők. Egyben azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy ez a helyzet egyúttal a hrivnya gyengeségét is nyilvánvalóvá teszi, azaz nem véletlen, hogy a nemzeti bank igyekszik bebiztosítani magát az árfolyam esetleges hirtelen emelkedése ellen.

Ami a valutaváltó helyek bezárását illeti, azzal szigorodik az NBU ellenőrzése a valuta nem hivatalos forgalma és konvertációja felett, hiszen ezeknek a bódéknak az ellenőrzése mostanáig gyakorlatilag lehetetlennek bizonyult. Csakhogy ez a lépés egyben kényelmetlenséggel is jár majd a lakosság számára, amely megszokta, hogy bármelyik sarkon válthat valutát. Elkerülhetetlennek tűnik a bankokban való sorban állás is, hiszen a rendelkezés nyomán a váltóhelyek száma jövőre a mostani töredékére csökken. Ugyancsak várható, hogy ebben a helyzetben ismét elszaporodnak az illegális pénzváltók.

pszv