Don Quijote örök, a színház 15 éves

Premier Beregszászban

2008. november 14., 09:00 , 409. szám

A Miguel de Cervantes Saavedra Don Quijote című művéből készült előadás kárpátaljai bemutatójával nyitotta az idei évadot, s ünnepelte egyben fennállásának 15. évfordulóját a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház múlt pénteken.

Nem állítható, hogy felhőtlen ünnepi hangulat uralkodott volna a beregszászi színházban múlt pénteken este, ezen azonban a körülményeket tekintve egyáltalán nem csodálkozhatunk. Hiszen azon túl, hogy mindenki a bemutató lázában égett ezekben a napokban, azt sem feledhetjük, hogy a színház sorsa - akárcsak az elmúlt 15 év során szinte folyamatosan - jelenleg is bizonytalan. Az idei működési feltételek többé-kevésbé biztosítottak, a következő esztendővel kapcsolatban azonban még semmi sem tudható bizonyosan.

"A napokban felkereste a színházat Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének helyettese, a KMKSZ alelnöke, valamint Sin József, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökének helyettese, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, akiktől ígéretet kaptunk, mindent megtesznek annak érdekében, hogy színházunkat a jövőben a járási helyett a megyei költségvetésből finanszírozzák. A kérdést információim szerint a megyei tanács már legközelebbi ülésén napirendre tűzi" - tájékoztatta lapunkat Balázsi József, a színház igazgatója, aki az előtérben fogadta a bemutatóra érkező vendégeket. A direktor hozzátette, a minap tárgyalt ez ügyben Oleg Havasi kárpátaljai kormányzóval, aki elmondása szerint ugyancsak támogatta a színház megyei finanszírozását, hiszen, mint rámutatott, így működik jelenleg az ungvári ukrán és a munkácsi orosz színház is.

Ami magát az ünnepi előadást illeti, nem mindennapi produkcióban lehetett része a színházkedvelő közönségnek ezen az estén. Vidovszky György vendégrendező és az ugyancsak a budapesti Bárka Színházból érkezett társrendező-koreográfus, Gyevi-Bíró Eszter arra tett kísérletet, hogy egy sok szempontból rendhagyó műből készítsen olyan előadást, amely lehetőség szerint az ifjúság számára is érdekes lehet. Egyébként sem könnyű vállalkozás egy klasszikusnak tekintett művet átdolgozni, képzelhető hát, hogy a rendezőknek ugyancsak meg kellett küzdeniük a több száz oldalas alapművel, míg azt a célnak megfelelővé alakították.

Szerencsére ebből a küzdelemből az előadás során szinte semmit sem érzékelhet a néző. Don Quijote (Ivaskovics Viktor) és elmaradhatatlan kísérője, Sancho Panza (Rácz József) sorra esnek át egyszerre mulatságos és megható kalandjaikon, hogy megnevettessenek, s ha már megríkatni aligha sikerülhet a ma emberét, legalább elgondolkoztassanak bennünket egy pillanatra, hogy talán mégiscsak léteznek időtálló értékek, amelyek még mai műanyaghamburgeres, egyszerhasználatos világunkban is létjogosultsággal bírnak. A rendezők persze igyekeztek modern köntösbe öltöztetni a sok évszázados mondanivalót, s bár a klasszikus színházi előadáshoz szokott nézőket talán meg is lepte egyik-másik megoldásuk, a fiatalok reakcióiból, mindenekelőtt gyakran felcsendülő felszabadult nevetésükből ítélve az "eszmei mondanivaló" mégiscsak célba ért.

Külön ki kell emelni Ondrasek Péter díszlet- és Mészáros Zsófia jelmeztervező munkáját, akiknek ugyancsak megmozgatta a fantáziáját Cervantes több száz éves, mégis megunhatatlan, ma is frissnek és modernnek ható meséje.

Egyszóval, ha eddig esetleg hiányoltuk volna, hogy a beregszászi színtársulat repertoárjából hiányzik az ifjúságnak szánt, a színházat a legmegátalkodottabb tévénéző fiatalokkal is megszerettetni képes előadás, hát most elmondható, hogy megszületett az áhított mű. Mindjárt tegyük azonban hozzá, hogy a Don Quijote a beregszászi színház előadásában az idősebbek számára is élvezhető és szórakoztató produkció. Reméljük, így lesz ezzel a debreceni közönség is, hiszen a Csokonai Színházban már a napokban sor kerül az előadás magyarországi bemutatójára.

A produkció után a társulat tagjai és a barátok egy pohár pezsgővel koccintottak az előadás sikerére, no meg azért, hogy mégse múljék el teljesen nyomtalanul a 15 éves évforduló. Ezúton kívánunk mi is boldog születésnapot és további kitartást a beregszászi színháznak.

hk