Csak az extra káposzta értékesíthető

2008. november 21., 09:00 , 410. szám

Végéhez közeledik a mezőgazdasági év, a termelők azonban egyelőre nem dőlhetnek hátra, van még tennivaló a gazdaságban. Az aktuális teendőkről állandó szakértőnket, Őr Hidi László nagydobronyi gazdálkodót kérdeztük.

- Maradt még zöldség a mezőn?

- Jobbára végeztünk már a betakarítással, legfeljebb a gyökérzöldség egy része maradt még a földben, no és a káposzta. Egyébként sem igyekeznek a gazdák különösebben betakarítani a káposztát, mivel rendkívül nyomott idén a felvásárlási ár a jelentős túltermelés miatt. Sajnos csak az extra minőségű káposztát lehet most eladni, a többi legfeljebb feldolgozott formában értékesíthető. Sokan próbálkoznak azzal, hogy gyalulva, sárgarépával, savanyításra előkészítve viszik a káposztát a piacra, az árak azonban ebben az esetben is meglehetősen alacsonyak. Egyszóval, az őszi káposztát pillanatnyilag legfeljebb önköltségi áron lehet értékesíteni.

- Milyen hatással van a falura a pénzügyi-gazdasági válság?

- Megfigyeltem, hogy a környezetemben az emberek igyekeznek előremenekülni a bajból. A nagydobronyiak közül számosan dolgoztak a Csap és Ungvár környéki gyárakban. Miután azonban most mindenfelé leépítések, elbocsátások vannak, az emberek egy része visszatér a földhöz. Legalább 50-60 nagy alapterületű fóliaház épült fel a környéken az utóbbi időben. Manapság egyébként az is bővít, ha módja van rá, aki idén jó szezont zárt: ha nem tudja tovább növelni a termőterületet, akkor legalább fűtésre rendezkedik be a már meglévőn. Egyszóval, hatalmas tervekkel várják az emberek az elkövetkező évet. Hogy azután mi valósul meg az elképzelésekből, arról megoszlanak a vélemények. A magam részéről kétségeim vannak afelől, hogy a termelésnövelés minden esetben beválik majd, hiszen ahhoz nagyobb fizetőképes keresletre volna szükség, márpedig a válság közepette legjobb esetben is stagnálni fog a vásárlókedv, nemhogy nőne.

- Mivel foglalatoskodnak ilyenkor a gazdák a beruházásokon kívül?

- A gazdálkodó ember legfontosabb teendője ilyenkor, tökéletesen kitakarítani a fóliaházakat, s felkészíteni a talajt a következő évre. Takarításon azt értjük, hogy minden növénymaradványt - elszáradt levelet, termését stb. - távolítsunk el, ezután következhet csak a talaj fellazítása.

Az elmúlt években a gazdák nagy előszeretettel használtak a kártevők ellen különféle talajfertőtlenítő szereket. Sajnos a beszerzési források az utóbbi időben ugyancsak beszűkültek, miután Magyarország csatlakozásával az Európai Unióhoz e fertőtlenítőszerek jó részét kivonták a forgalomból, a még kaphatók pedig nem olyan hatékonyak. A fertőtlenítésnek persze nem most volna itt az ideje. Ezt a munkát még a nyári kultúraváltás idején kellett volna elvégezni, amikor a hőmérséklet engedi. Aki mégis ragaszkodna a fertőtlenítéshez, az végezze el azt inkább közvetlenül a következő kultúra kiültetése előtt.

Néhány éve terjedtek el szélesebb körben az úgynevezett sokéves műanyag fóliák, amelyeket nem károsított olyan mértékben a napsugárzás, ezért akár 3-4 éven keresztül is a vázon maradhatnak. Ennek következtében sokan elsajátították az intenzív termesztést és a tápoldatok használatát. Nem mindenki gondol azonban arra, hogy ez az eljárás hosszabb távon a káros sók felhalmozódásához vezet a talajban. A kevésbé tapasztalt gazdák nem győznek betelni vele, hogy a föld jól művelhető, nem lágy, s azon dolgoznak, hogy jó porhanyóssá tegyék azt a következő esztendőre is. Megfeledkeznek azonban arról, hogy az elővetemény rosszul kelhet ki azokon a helyeken, ahol a sók koncentrációja magas. Ezt elkerülendő, fontos jól átmosni a fóliaházak talajának felső rétegét, mégpedig úgy, hogy legalább 150 liter víz jusson egy négyzetméternyi területre. Ne sajnáljuk az időt és vizet, mert ezt a munkát feltétlenül el kell végeznünk a következő évi jó termés érdekében.

Amikor azután a talajra ismét rá lehet menni, következhet a szerves trágya kihordása. Azért említem elsősorban a szerves trágyát, mivel mifelénk a legtöbben uborkatermesztéssel foglalkoznak, ami különleges talajszerkezetet követel meg, a talajt pedig leginkább szerves anyagokkal lehet feljavítani. Elfogadott eljárás mifelénk, hogy egyik idényben uborkát, a másikban paradicsomot termesztünk ugyanazon a helyen. Ha jól előkészítettük a talajt az uborka számára, akkor később a paradicsom alá már nem kell szerves trágyát kihordani, mivel a növény az első időkben jól megél az uborka után a földben maradt trágyamennyiségből.

hk