Gyógyszerek: Kárpátalján még nincsenek ellátási problémák

2008. november 21., 09:00 , 410. szám

Eltűnőben vannak egyes ukrajnai régiók patikáiból az import gyógyszerek. Az importőrök és a patikusok azt állítják, hogy mindez a kormány minapi rendeletével van összefüggésben, amely 10 százalékban maximálta a gyógyszerkereskedők által alkalmazható felárat. Elmondásuk szerint ezáltal veszteségessé vált a kereskedés egyes gyógyszerfajtákkal. Az adóhatóság cáfolja a gyógyszerészek érvelését.

Összességében eddig mintegy 20 gyógyszerféleségnek a patikákból való helyenkénti eltűnéséről számolt be a sajtó, mint például a Teraflex, a Lactovit, az Arutimol vagy a Visin.

Az általunk megkérdezett kárpátaljai patikusok ugyanakkor arról számoltak be, hogy egyelőre nem tapasztaltak a szokásostól eltérő fennakadásokat a szállításban. A kereskedők ehhez hozzáteszik, hogy a helyi patikák többsége viszonylag apró, átlagos forgalmú intézmény, amelyek hosszabb ideig fedezni tudják saját készleteikből az utánpótlásban megmutatkozó esetleges kieséseket.

Inna Demcsenko, a gyógyhatású készítmények állami szolgálatának helyettes vezetője a sajtónak nyilatkozva egyetértett azzal, hogy bizonyos készítmények forgalmazása veszteségessé vált. Mint mondja, ahhoz, hogy a kereskedőknek jövedelmező legyen valamely gyógyszerfajta értékesítése, városokban legalább 27 százalékos, a falvakban pedig 35 százalékos felárat kell alkalmazniuk.

Demcsenko arra is rámutatott, hogy a patikák tartozása az öt legnagyobb országos gyógyszerforgalmazóval szemben, amelyek a hazai patikák és kereskedők 85 százalékát szolgálják ki, mára mintegy 500 millió hrivnyát tesz ki. Ezért a gyógyszerek további utánvéttel való szállítása a vállalatok csődjéhez vezethet. Így viszont előfordulhat, hogy egyes patikák nem tudnak áruhoz jutni. A gyógyszerraktárak tömve vannak, a patikák polcai viszont fokozatosan kiürülnek.

Az állami adófelügyelőségnél viszont úgy látják, hogy a patikák esetenként 150-200 százalékos felárral árulják jelenleg a gyógyszereket, holott szerintük reális lehetőség mutatkozik arra, hogy 25 százalékos felárral forgalmazzák a legtöbb gyógyhatású készítményt. Mint rámutatnak, a forgalomban lévő gyógyszerek többségét legalább öt hónappal korábbi árakon vásárolták, s kedvező adózású offshor-zónákban bejegyzett cégeken keresztül importálták, azaz alaptalanul hivatkoznak a kereskedők a gyógyszerárak növekedésére.

Mint emlékezetes, korábban a miniszteri kabinet a gyógyszerek nagybani értékesítésekor 10 százalékban, a kiskereskedelmi forgalomban pedig 25 százalékban állapította meg a kereskedők által megállapítható felár felső határát.

hk