H. Csongrády Márta fotói a főiskolán

2008. november 21., 09:00 , 410. szám

Csodálatos magyar táj, a benne élő emberek megismételhetetlen egyedisége, valamint a velencei karnevál ugyancsak megismételhetetlen szín- és formavilága egy helyen - ezt nyújtja a H. Csongrády Márta Holló László-díjas debreceni fotóművész munkáiból múlt csütörtökön Beregszászban megnyílt kiállítás.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Gross Arnold kiállítótermében dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnöke köszöntötte a művészt, valamint a nagyszámú megjelentet, köztük a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának munkatársait, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának (RIT) számos tagját, élükön Magyar Lászlóval, a társaság elnökével, Sin Józsefet, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettesét, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Középszintű Szervezetének elnökét.

A kiállító alkotó munkásságát Kopriva Attila festőművész, a RIT tagja, a beregszászi főiskola tanára méltatta, hangsúlyozva, hogy a kezdetben másodrendű művészeti ágként kezelt fotózás idővel elismert alkotási formává vált. "Ez a tárlat annak bizonyítéka, hogyan lehet egyszerű motívumokból, megragadott pillanatokból olyan hangulatot teremteni, ami elvarázsolja az embert" - hangsúlyozta laudációjában a szónok. Mint rámutatott, H. Csongrády Márta már 1977-ben megjelent első művével díjat nyert, s azóta tart sikerekben gazdag pályafutása, melynek során Magyarország mellett többek között Franciaországban, Svájcban és Németországban is megismerkedhetett műveivel a közönség, s művészetét számos további díjjal honorálták. Kopriva Attila végezetül örömének adott hangot, hogy végre a kárpátaljai közönség, köztük a beregszászi főiskola diákjai is megismerhetik a művész alkotásait.

Köszönetet mondva a meleg fogadtatásért H. Csongrády Márta bejelentette, hogy két fotóját a kiállításon bemutatott anyagból a főiskolának adományozza.

Az eseményen jelen volt Hupuczi László, a Cívis Hotel Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki a Hortobágyi Alkotótábor működtetőjeként és főtámogatójaként egyebek mellett számos kárpátaljai művésznek is alkotási lehetőséget biztosított a múltban. A mecénás, aki a beregszászi Csongrády-kiállítás megrendezését is támogatta, a megjelenteket köszöntve meghatottan szólt a főiskolát befogadó egykori törvényszéki palota felújításáról. Gratulálva a főiskolateremtők eddigi munkájához, Hupuczi felajánlotta a jövőbeni együttműködést az általa irányított vállalat idegenforgalmi iskolája és a beregszászi főiskola idegenforgalmi képzése között, valamint magyarországi alkotótáborokban való részvételre invitálta a tehetséges kárpátaljai művészeket.

Az esemény ünnepélyességét fokozta a Rákóczi-főiskola Ladányi Katalin vezette kórusának alkalomhoz illő műsora.

H. Csongrády Márta színpompás fotói november 20-ig tekinthetők meg a beregszászi főiskolán.

hk