Kinek az érdeke Jacenyuk menesztése?

2008. november 21., 09:00 , 410. szám

Az ukrán sajtó nagy terjedelemben foglalkozott Arszenyij Jacenyuk parlamenti elnök minapi menesztésével.

A Gyelo című országos napilap például arra hívja fel a figyelmet, hogy Jacenyuk leváltására törekedve új parlamenti többség körvonalai rajzolódtak ki a Legfelsőbb Tanácsban, amely a Régiók Pártjából (RP), Litvin Blokkjából (LB), a kommunistákból és az Egyedüli Közép (EC) képviselőiből formálódott ad hoc jelleggel. A lap szerint az egyik ok, ami miatt számos sikertelen próbálkozás után most végre sikerült meneszteni a parlament elnökét, az volt, hogy ezúttal a Mi Ukrajnánk - Nemzeti Önvédelem választási tömörülés frakciójából kivált, s az EC-hez csatlakozott képviselők is a házelnök ellen szavaztak. Sokan úgy vélik, az EC így állt bosszút azért, hogy annak idején Jacenyuk nem fogadta el a neki felajánlott elnöki tisztséget a pártban.

Viktor Baloga, az államfői titkárság vezetője, az EC egyik alapítója az Inter tévécsatornán sugárzott hétvégi interjújában ugyanakkor határozottan tagadta ezeket a vádakat. A befolyásos elnökpárti politikus azt állította, az EC-képviselők szavazataikkal csupán tisztázták azt a bizonytalan helyzetet, amely azóta állt fenn a parlamentben, hogy maga Jacenyuk benyújtotta lemondását, de távozását a törvényhozás már hetek óta képtelen volt megszavazni.

A Gazeta po-kijivszki viszont egyenesen úgy véli, hogy a háttérben Viktor Juscsenko államfőnek és Viktor Janukovicsnak, a Régiók Pártja elnökének összeesküvése állhat. A lap szerint a parlamentben jelenleg a politikai erők gyökeres átcsoportosulásának lehetünk tanúi, ami végeredményben a törvényhozás feloszlatásához vezethet.

szcs