Megszűnhet az állami támogatás

Egyházi líceumok

2008. november 21., 09:00 , 410. szám

A jövő évtől állami támogatás nélkül maradhatnak a kárpátaljai magyar egyházi líceumok, mivel a hatályos ukrán törvények értelmében a nem állami tulajdonformájú tanintézetek működése nem finanszírozható az állami költségvetésből.

A magas oktatási színvonalat képviselő hat kárpátaljai egyházi líceum állami támogatásának megszűnésével kapcsolatos, egyelőre nem teljesen tisztázott kérdés az elmúlt hetekben merült fel, amikor a Nagydobronyi Református Líceum vezetésével a pénzügyi hatóságok közölték, január elsejétől nem folyósítják a tanintézetnek a normatív támogatást.

A kárpátaljai magyar közvélemény figyelmének homlokterébe került ügy kapcsán Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Megyei Tanács oktatási bizottságának elnöke, egyben a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) vezetője elmondta: a meglehetősen szövevényes probléma az elmúlt évek törvénymódosításaiban gyökerezik. Ukrajnában ugyanis - tette hozzá - úgy módosították a tulajdonjogi törvényt, hogy abból kikerült a kollektív tulajdon mint tulajdonforma, ezért a kilencvenes évek közepén alapítványi intézményekként bejegyzett egyházi líceumok alapszabályait néhány éve újra kellett jegyeztetni, s ekkor a tanintézetek tulajdonformáját kötelező jelleggel magántulajdonúra változtatták. Márpedig a magántulajdonban lévő oktatási intézmények fenntartásához Ukrajnában - a hatályos törvényeknek megfelelően - az állam nem járul hozzá, így normatív állami támogatás nélkül maradhatnak a magyar egyházi líceumok - erősítette meg a szakember, aki szerint ebben a kérdésben is a magyar-ukrán államközi kapcsolatok legmagasabb szintjén kellene lépni és megtalálni a megoldást.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökhelyettese, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke a kérdésről kifejtette: az egyházi líceumok állami finanszírozásának megszüntetésére vonatkozó hivatalos okmányt sem a megyei pénzügyi, sem pedig az oktatási főosztály nem tudott felmutatni. A kérdésben mindkét hivatal levélben fordult magyarázatért a pénzügyminisztériumhoz, de a válasz még nem érkezett meg - mondta.

A magyar politikus úgy vélte, a probléma meg fog oldódni, mert - mint fogalmazott - lehetségesek más módjai is az egyházi középiskolák állami vagy önkormányzati forrásból történő finanszírozásának. (MTI/Kárpátalja)