Szigorúbb büntetések az utakon

A legnagyobb tétel 3400 hrivnya is lehet

2008. november 21., 09:00 , 410. szám

November 17-től gyászos idők köszöntöttek az ukrajnai járművezetőkre. Életbe léptek azok az új törvényi rendelkezések, amelyek szigorítják a közlekedési szabályokat, s az azok megszegéséért kiróható büntetési tételeket is.

Jelentősen nőttek a közlekedésrendészet felügyelői által kiróható bírságtételek. A legkisebb büntetési tétel ezentúl 51 és 85 hrivnya között mozog, s azért szabható ki, ha elmulasztották bekapcsolni a biztonsági övet. A legnagyobb összegű bírsággal - 2550-től 3400 hrivnyáig - azok sújthatók, akik ittasan ültek kormányhoz.

A tömegközlekedést érintő újdonság, hogy az álló utasok szállításáért a járművezetőkre kiróható bírság 170-től 255 hrivnyáig terjed. Amennyiben a mikrobuszok vezetői az utasok le- és felszállása közben megsértik a járművekkel való megállás és parkolás szabályait, úgy 255-340 hrivnya bírsággal sújthatók.

Ezentúl az óránkénti 20 kilométert meghaladó mértékű sebességtúllépésért 255-340 hrivnya bírság jár, amennyiben viszont az elkövető több mint 50 kilométerrel lépte túl a megengedett sebességhatárt, úgy 510-680 hrivnya a bírságtétel.

A szabálysértők bizonyos kategóriáit mostantól közmunkára is ítélhetik a bíróságok. Hogy pontosan milyen jellegű munkákról lehet szó adott esetben, arról a törvény nem rendelkezik, e tekintetben a területileg illetékes önkormányzat hivatott dönteni. A bíróságok által kiszabható közmunkák időtartama 20-tól 60 óráig terjedhet, de a büntetettek naponta legfeljebb négyórányi munkavégzésre kötelezhetők. Nem kötelezhetők viszont közmunkára az I. és II. kategóriás rokkantak, a terhes vagy 55 évnél idősebb nők és a 60. életévüket betöltött férfiak.

Bizonyos szabálysértések esetén úgynevezett adminisztratív elzárás is kiszabható. Ilyen büntetés várhat arra, akit ismételten közlekedésre alkalmatlan jármű használatán érnek; aki alkohol vagy vezetői képességeit befolyásoló gyógyszer hatása alatt ült volánhoz; aki elhagyta a baleset helyszínét; aki szabálysértésével balesetveszélyes helyzetet okozott, vagy kárt tett más közlekedési eszközben, szállítmányban, közútban, vasúti átjáróban vagy más értékben; valamint azokra, akik vonakodtak teljesíteni a kiszabott közmunkát.

Az új törvény lehetőséget ad az állami műszaki ellenőrzésen való részvételt igazoló talon vagy az adott közlekedési eszközre kiállított licenckártya ideiglenes bevonására is, amennyiben valaki műszakilag hibás járművel közlekedik. Az okmányok ideiglenes bevonásával járhat például a fékek, a kormányszerkezet meghibásodása, vagy ha este nem égnek a jármű fényszórói, de ez a büntetés abban az esetben is, ha a jármű nem esik át idejében az állami műszaki ellenőrzésen.

Ideiglenesen bevonható a licenckártya a személy- vagy teherszállítás szabályainak megsértéséért is, például ha a menlevélről hiányzik a műszakonként kötelező egészségügyi és műszaki ellenőrzést igazoló bejegyzés, vagy ha 500 kilométernél hosszabb járatra csupán egy vezetővel indul útnak a menetrendszerű távolsági autóbusz.

A közlekedésrendészet munkatársainak adott esetben jogukban ál elkobozni a közlekedési járművet, s a rendőrségi zárt parkolóban elhelyezni azt. Erre többek között akkor ad lehetőséget a törvény, ha a járművön műszaki hibát fedeznek fel; ha az nincs bejegyezve, illetve átjegyezve; ha rendszám nélkül vagy hamis rendszámmal közlekedik. Hasonló büntetés szabható ki a hamis motor- vagy alvázszámmal, hamis műszaki okmányokkal, okmányok nélkül vagy ittas állapotban való közlekedésért is.

A jogosítvány bevonásával járhat az ittas vezetés mellett az is, ha a jármű vezetője kábítószer vagy a tudatállapotot befolyásoló gyógyszerek hatása alatt ül volánhoz, ha valakit ismételten műszaki hibás járművel való közlekedésen érnek, avagy balesetveszélyes helyzetet idéz elő. Ugyanilyen büntetésre számíthat a jármű vezetője, ha nem áll meg rendőri felszólításra, nem tartja be a vasúti átjárón való keresztülhaladás szabályait, vagy ha a közlekedés szabályainak megsértése, balesetveszélyes helyzet okozása miatt kár keletkezik más közlekedési eszközben, szállítmányban, a közútban vagy egyéb értékben.

pszv