Érvényteleníthetik a privatizálást

Munkácsi vár

2008. november 28., 09:00 , 411. szám

A megyei ügyészség a városi tanács által elkövetett eljárási hiba gyanújával vizsgálatot indított a munkácsi vár egy részének privatizációs ügyletének ügyében.

Röviddel azt követően, hogy a Viszokij Zamok magánvállalat a helyi tanácstól közel félévszázados tartós bérletbe vette a munkácsi vár mintegy 2000 négyzetméteres területét, Gennagyij Moszkal egykori megyei rendőrfőnök, majd kormányzó, jelenleg pedig a Népi Önvédelem politikai mozgalom kárpátaljai szervezetének elnöke az ügylettel kapcsolatban panaszt nyújtott be a kormányfőhöz.

Bár a vár felújításra váró épületrészeinek ilyen jellegű hasznosításának előnyeit senki sem vonja kétségbe, a Munkácsi Városi Tanács 37. soron kívüli ülésén hozott határozatának törvényességét nagyon is sokan vitatják. Gennagyij Moszkalnak is az szúrt szemet, hogy a vár egyes helyiségeit étterem és szálloda kialakításának céljából bérbe vevő magánvállalat tulajdonosa nem más, mint Viktor Baloga felesége, s az érdekeltek között szerepel még az Elnöki Hivatal vezetője unokatestvérének, az eddigi munkácsi polgármester Vaszil Petyovkának a neje is.

Moszkal beadványát személyesen Olekszandr Turcsinov kormányfőhelyettes vizsgálta ki, akinek számos gyanús körülmény szúrt szemet. Ezek közül a legnyilvánvalóbb, hogy a munkácsi városi képviselőtestület ülésén mindössze egyetlen szavazaton múlott a határozat elfogadása. A sorsdöntő szavazat bizonyos I. Kusnyir voksán múlott, aki azonban az ominózus október 9-i tanácsi szavazáskor nem rendelkezett képviselői mandátummal.

Olekszandr Turcsinov az általa összegyűjtött anyagokat a további vizsgálatok lefolytatása érdekében átküldte a Kárpátalja Megyei Ügyészségre.

pp