Kopriva Attila bemutatkozása

Kiállítás a főiskolán

2008. november 28., 09:00 , 411. szám

Kopriva Attila munkácsi festőművésznek, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) tagjának festményeiből nyílt kiállítás Beregszászban múlt csütörtökön.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Gross Arnold termében dr. Orosz Ildikó, az oktatási intézmény elnöke köszöntötte a kiállító művészt és a megjelenteket, köztük Nagy Petronella és Juhos Lóránt konzulokat a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusáról, Csizmár Bélát, a Beregszászi Járási Tanács elnökét, Micska Zoltán festőművészt, Ukrajna érdemes művészét, valamint a RIT számos alkotóját, élükön Riskó Györggyel, a társaság alelnökével. Mint hangsúlyozta, külön öröm, hogy a festő személyében most először munkácsi művész alkotásait láthatja a beregszászi közönség, hiszen a főiskola a kezdetektől céljául tűzte ki, hogy egész Kárpátalja alkotóinak munkáit bemutassa Ungvártól Rahóig.

Az ünnepségen fellépett a beregszászi főiskola kórusa Ladányi Katalin és Poncz Ilona, a főiskola tanára vezetésével. E fellépés akár történelminek is tekinthető, hiszen a tanító-zenepedagógia szakos hallgatók először léptek közönség elé hangszeres zenével – tudhattuk meg Orosz Ildikótól.

A kiállítót és munkásságát Benkő György festőművész, a RIT tagja, a beregszászi főiskola tanára mutatta be. Mint kifejtette, Kopriva Attila a mély európai gyökerekkel rendelkező, s a múlt század eleje óta rendületlenül fejlődő kárpátaljai festőiskola örökségének továbbvivője. Benkő György szerint a munkácsi festő nem másolja szolgai módon a természetet, inkább olybá tűnik, "mintha kérdéseket adna fel neki, s a kiállított művekből ítélve jó válaszokat kap", a képek könnyedségről, magabiztosságról tanúskodnak.

A továbbiakban Micska Zoltán rövid beszédében mindenekelőtt köszönetet mondott a beregszászi főiskolának, amiért a kavargó 21. századi világban újra van Beregszásznak "egy oázisa, a művészetnek egy temploma, ahol igazi műalkotások láthatók", hiszen, mint fogalmazott, művészet, kultúra nélkül egyetlen nemzet sem lehet meg. A festő kihasználva az alkalmat bejelentette: az Ukrán Képzőművész Szövetség fennállásának 70. évfordulójára szervezett országos kiállítás anyaga a közeljövőben Kárpátaljára is eljut, s januárban várhatóan kiállítják a beregszászi főiskolán is. Kopriva Attila munkásságát méltatva a szónok rámutatott: művészete nem véletlenszerűen alakul, nem felületes, hanem megfontolt, következetes és megalapozott lépésekkel halad előre, az alkotónak megvan ehhez a felkészültsége és a szükséges alkotóereje is.

Kopriva Attila, aki maga is a beregszászi főiskola tanára, üdvözölve a megjelenteket mindenekelőtt köszönetet mondott a szervezőknek a lehetőségért, hogy Beregszászban is bemutathatja festményeit. Mint hangsúlyozta, nem fotószerűen próbálja vászonra vinni, amit lát, inkább egy-egy jelenséget igyekszik megfesteni – a hucul levegő élességét, a napsugár erejét, a fények játékát.

Csernicskó István rektorhelyettes pohárköszöntőjében emlékeztetett, hogy a beregszászi főiskola alapításától fogva nemcsak az elmék, de a szívek és lelkek pallérozását is fontosnak tartja. Mint hangsúlyozta, különösen nagy öröm, amikor pedagóguskolléga kiállítására nyílik alkalom. Kopriva Attila hiteles emberként nemcsak szóval, hanem ecsettel, nemcsak előadásaival, hanem művészetével is kiáll a festészet, a művészet, a kultúra mellett – hangsúlyozta a szónok.

pszv