Új szerződés két hónapra

Gáz van a gázzal

2008. november 28., 09:00 , 411. szám

Legalábbis a nem lakossági fogyasztók részére. A cégek, nem állami intézmények egy része jelenleg engedély nélkül fogyasztja a gázt Kárpátalján.

Mint emlékezetes, a megyei gázszolgáltató vállalat, a Zakarpatgaz még októberben értesítette nem lakossági fogyasztóknak minősülő üzletfeleit, hogy kössenek szerződést az általuk elfogyasztani szándékozott gázmennyiség beszerzésére valamelyik ukrajnai földgázforgalmazó vállalattal. Hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, az ily módon megvásárolt földgáz szállítását továbbra is a Zakarpatgaz végzi, így mostantól erre külön szerződést kell kötnie a fogyasztónak a céggel.

Meg is indult a szerződéskötés, a folyamat azonban rendkívül lassan, vontatottan halad, s nem állítható, hogy kizárólag a fogyasztók vonakodása miatt. A Zakarpatgaznál érdeklődésünkre elmondták, hogy több céggel is módjában áll szerződést kötni a fogyasztónak, ám tapasztalataink szerint e cégekkel esetenként meglehetősen nehéz kapcsolatba lépni. Beregszászban legutóbb a Zakarpatgaz helyi leányvállalatának munkatársai értesítették az érintetteket, hogy mikor találkozhatnak az egyik forgalmazó képviselőjével. Erre a célra a megyei gázszolgáltató vállalat saját irodája szolgál, ahol a cégek ügyintézői egyúttal a szállításra vonatkozó szerződést is megköthetik. Mindez azonban nemegyszer az ilyenkor szinte elkerülhetetlen sorban állással, tolongással és ingerültséggel jár.

Mint megtudtuk, az érintett fogyasztók egy jelentős hányada még mindig nem rendelkezik új szerződésekkel, így elviekben jelenleg már jogtalanul fogyasztja a gázt, s ugyancsak elviekben a Zakarpatgaz bármikor megszüntetheti esetükben a gázszolgáltatást. A gyakorlatban egyelőre bizonytalan, hogy meddig húzódhat el a szerződéskötés, s fenyegetik-e szankciók a késlekedőket. A most kötött megállapodások az idei esztendő utolsó két hónapjára szólnak, s a szerződés feltételei szerint automatikusan meghoszszabíthatók a következő esztendőre, a gyakorlatban azonban még nem tudható, nem kezdődik-e rövidesen elölről a hercehurca a jövő évi gázadagért.

hk