A betlehemi csillag ma is ragyog

XIV. Kárpátaljai Magyar Betlehemes Találkozó

2008. december 5., 09:00 , 412. szám
A gyertyánligeti betlehemezők

Immár tizennegyedik alkalommal rendezték meg idén a Kárpátaljai Magyar Betlehemes Találkozót. A rangos hagyományőrző eseményre, melyet ezúttal is a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) rendezett, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházban került sor.

Köszöntve a megjelenteket Riskó György, a KMKSZ kulturális titkára, a találkozó főszervezője örömének adott hangot, amiért idén is szép számmal jelentkeztek az eseményre hagyományőrző csoportok, köztük olyanok is, amelyek először vesznek részt a megmérettetésen. Mint rámutatott, a találkozó fő célja nem pusztán a versengés, hanem a hagyományok továbbörökítése.

Horkay Sámuel, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének alelnöke megnyitva a találkozót arra emlékeztetett, hogy bár a hátrahagyott huszadik században igen sok csillag tündökölt ideig-óráig, ám mind lehullott, míg a betlehemi csillag változatlanul ragyog. A fellépő gyerekekhez fordulva hangsúlyozta: "Legyetek rá büszkék, hogy olyan hagyományt folytattok, amelynek igen mély gyökerei vannak ezen a vidéken, amely hagyomány mindig is élő volt, lett légyen bármilyen hatalom, s ti vagytok a biztosíték arra, hogy ez a hagyomány továbbra is élni fog. Külön köszönet ezért a felkészítőknek."

A gyerekek valóban igyekeztek kitenni magukért. Az elsőként fellépő tiszacsomai iskolások csillagjátékot adtak elő. A Papp Ilona által felkészített csoport szépen csengő hangon adta elő a láthatóan jól begyakorolt produkciót, amely a máig élő helyi hagyományokon alapul.

Üde színfoltja volt a találkozónak az Ádám Ida és Kalanics Éva által felkészített salánki gyerekek fellépése, akik ízes nyelvjárásban beszéltek, tetszetős jelmezük egy részét pedig a Hömlöc lábánál elterülő falu Kész Barna által gondozott honismereti gyűjteményének anyagából válogatták ki.

Macsolán 5-6 éve éppen a Kárpátaljai Magyar Betlehemes Találkozónak köszönhetően éledt újjá a betlehemezés hagyománya, tudhattuk meg Reskó-Papp Angélától, akinek tanítványai ezúttal csillagjátékot adtak elő.

Az utánuk következő tiszacsomai csoport bábtáncoltatós betlehemes játékkal érkezett. Mint Papp Ilona elmondta, a játék anyagát a helyi öregektől gyűjtötték.

A Vidnyánszky Éva drámapedagógus vezette nagymuzsalyi csoport valóságos színházi élményt jelentő betlehemes játékkal állt elő, amely mindazonáltal anyagában szigorúan ragaszkodott a betlehemezés hagyományaihoz.

Sárosorosziból idén is az az összeszokott csoport érkezett a találkozóra, amely immár évek óta nagy örömet szerez játékával a "műfaj" szerelmeseinek és a néprajzosoknak. Külön érdekessége volt a produkciónak, hogy ráadásként a csoport tagjai ezúttal az ugyancsak karácsony táján szokásos köszöntővel, az úgynevezett "muzsákolással" kedveskedtek a névnapjukat ünneplőknek. Az egykori kisiskolások időközben ifjú legényekké értek, ám továbbra is kitartanak a népi hagyományok mellett, mesélte büszkén Mihók Erika csoportvezető.

A tiszaásványi betlehemezők (vezető: Simon Ibolya) viszont nem féltek "újítani", amennyiben négytagú leánykórussal toldották meg a hagyományos betlehemes csoport összetételét. Színes előadásukkal sikerült megnevettetniük az amúgy komolyan figyelő zsűrit is.

A Riskó Anikó vezette bátyúiak tisztán csengő énekhangjukkal örvendeztették meg a közönséget. Mint megtudhattuk, a csoport a Bagu Balázs tanár úr által falujukban gyűjtött betlehemes játékot adta elő.

A legnagyobb meglepetést azonban a mifelénk igen ritka Heródes-játékot bemutató gyertyánligeti felnőtt csoport okozta idén a közönségnek és a zsűrinek egyaránt. Eiben Éva csoportvezető a vastapssal fogadott előadás után meghatottan mesélte el, milyen nehézségek árán sikerült csak létrehozniuk a játékot, hiszen a szereplők egy része szülőfalujától távol kénytelen megkeresni a kenyerét. Volt, aki Budapestről, mások Szentpétervárról jöttek haza, hogy részt vehessenek az előadásban. A magyar szórványvidékről érkezett csoport előadásával már Magyarországon is fellépett egy jótékonysági előadás keretében, amivel kárpátaljai katolikus óvodák számára gyűjtöttek támogatást.

A látottak után a szakértő zsűri (Hutterer Éva, Vári Fábián László, dr. Kész Margit, Punykó Mária) a gyertyánligeti, a sárosoroszi, a nagymuzsalyi betlehemeseket és a tiszacsomai csillagjátékot bemutató csoport teljesítményét emelte ki, azaz ez a négy együttes képviselheti idén Kárpátalját a Debrecenben megrendezésre kerülő Nemzetközi Betlehemes Találkozón. Ugyancsak a zsűri döntése nyomán a salánki csoport utazhat a hagyományos budapesti Mézes Napokra vidékünk képviseletében.

A szakemberek tudják, milyen típusú játékok jellemzőek erre a vidékre, melyik játéktípusban milyen motívumsor következik, mégis minden egyes találkozón élményt jelent a szereplők tehetsége, s azok az újdonságok, amelyek a helyben megőrződött, s a résztvevők által ismét felszínre hozott szövegváltozatokból adódnak – hangsúlyozta értékelésében Vári Fábián László, a zsűri elnöke, aki ugyancsak kiemelte a szereplők lelkesedésének, beleélő-készségének fontosságát a produkciók sikere, a hagyomány fennmaradása szempontjából.

A találkozón részt vevő valamennyi csoport oklevelet, könyvjutalmat és édességcsomagot vehetett át a szervezőktől.

A rendezvényt a Szülőföld Alap támogatta.

hk