Kárpátaljai siker

Szarvashangutánzó verseny Magyarországon

2008. december 5., 09:00 , 412. szám

Szent Hubertus, a vadászok védőszentje napján, november 3-án a magyarországi Göd településen található Nemeskéri-Kiss kúriában rendezték meg a VIII. Nemzetközi Szarvasbőgő Versenyt, melyen a hazaiak mellett Ausztria, Csehország, Németország, Szlovákia és Ukrajna legjobbjai is összemérték tudásukat, mennyire kiválóan tudják utánozni a szarvasbika hangját a szarvasbőgés időszakában. A szarvashangok imitálásának mesterei olyan magas fokon tudják utánozni a szarvasbőgést, hogy akár 10 méteres közelségbe is odacsalogathatják a bikát.

A rangos megmérettetésre, melyet Murvai Zoltán, a kúria tulajdonosa, a bajnokság házigazdája és egyben fő szponzora vezetett, az épület kitűnő akusztikájú pincéjében került sor. A verseny három számból állt: a versenyzők szarutülkök és hatalmas óceáni csigák segítségével utánozták az öreg szarvasbika kihívó hangját, mellyel harcra hívja a fiatal vetélytársát, majd a győztes bika kiáltását kellett a lehető legélethűbben utánozni, végül a pihenő bika hangját.

Pacuk Miklós, a Beregszászi Járási-Városi Vadásztársaság elnöke, aki tolmácsként kísérte el a kárpátaljai erdészekből és vadászokból álló ukrán csapatot, lapunknak elmondta, hogy hatalmas harc folyt az elsőségért. A szakértőkből álló zsűri végül összetettben Ukrajnát hirdette ki győztesként, egyéniben Jaroszlav Gyacsuk kőrösmezői (Jaszinya) erdész teljesítményét értékelte a legmagasabbra, a második helyen Ivan Visivan rahói vadász végzett. Gyacsuk két számot egy óceáni csigával, egyet szarutülökkel fújt. A megmérettetésen már több mint tíz éve részt vevő kárpátaljai erdészek és vadászok első ízben nyerték el a vándorkupát, és máris a jövő évi megvédésére készülnek. Murvai Zoltán meghívta a kárpátaljai csapatot, hogy tagjai vegyenek részt decemberben egy kollektív szarvasvadászaton, a kárpátaljai vadászok pedig egy jövő évi fürjvadászatra hívták meg őt.

Régen Kárpátalja síksági részein bőséges volt az őz- és szarvasállomány, azonban a szovjet időkben végzett mérhetetlen pusztításuk következtében számuk minimálisra csökkent. Most viszont a Kárpátokban gyarapszik a vadállomány, ami részben azzal magyarázható, hogy kihalóban vannak az öreg orvvadászok, akik képesek voltak öt-nyolc órát is dolgozni, figyelni azért, hogy elejtsenek egy szarvast. Ez a fiatalokra már szerencsére nem jellemző – ők ehhez túl kényelmesek. Pacuk Miklós reményei szerint hamarosan a síkvidéken is megfigyelhető lesz a populáció növekedése, aminek máris mutatkoznak az első jelei.

Baráth József

A kárpátaljai csapat "bőgött" a legjobban