Lengyel Zoltán lett a munkácsi polgármester

2008. december 5., 09:00 , 412. szám

Az egyelőre nem hivatalos adatok szerint Lengyel Zoltán nyerte meg az időközi polgármester-választást Munkácson. A szavazók 67,1 százaléka adta le rá a voksát.

Miután Vaszil Petyovka, Munkács korábbi vezetője a parlamenti képviselőséget választotta, a hatályos ukrán törvényeknek megfelelően le kellett mondania polgármesteri mandátumáról. Funkcióját a most vasárnapi időközi választásokig, megbízotti minőségben első helyettese, Lengyel Zoltán látta el.

Kárpátalja második legnagyobb városa polgármesteri posztjáért összesen kilencen szálltak versenybe. Ám annak ellenére, hogy az urnákhoz a szavazatra jogosultaknak mindössze 27 százaléka ment el, Lengyel Zoltán a voksok 67,1 százalékával elsöprő fölényű győzelmet aratott. Két legnagyobb ellenfele, Vaszil Svardak és Szerhij Iltyo összesen 16,7 százalékot szerzett.

Lengyel Zoltán 1946-ban született Szolyván. A család később áttelepült Munkácsra, s ő már ott érettségizett. 1969-ben fejezte be a Lembergi Ivan Franko Állami Egyetem matematika-számviteli szakát. Munkácsi alpolgármesterré történt kinevezését megelőzően a Técsői Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökeként tevékenykedett. A korábbi munkácsi helyhatósági választások során az elnökpárti Mi Ukrajnánk színeiben indult Lengyel Zoltán.

A munkácsi önkormányzati választások mindig is nagy figyelemnek örvendtek Ukrajna-szerte. Elemzők úgy tartják, hogy az itteni választási eredmények, illetve a Munkácson alkalmazott fogások és eszközök a küszöbön álló országos választások főpróbájaként értelmezhetők. Ugyanakkor a mostani választási kampány és maga a voksolás az előzetes várakozásokhoz képest feltűnően nyugodtan, durva szabálysértések és botrányok nélkül zajlott le, mutatnak rá megfigyelők. (Kárpátalja/FH/mukachevo.net)