Viktor Juscsenko a Mi Ukrajnánk elnöke

2008. december 5., 09:00 , 412. szám

Viktor Juscsenkót választották a Mi Ukrajnánk Népi Szövetség (NSZNU) elnökévé a párt múlt szombati zárt kongresszusán.

Juscsenkót állítólag maga Vjacseszlav Kirilenko, a párt eddigi elnöke javasolta a posztra, miután ő maga a kongresszus kezdetén lemondott tisztéről. Az államfő eddig a párt tiszteletbeli elnöke volt.

"Nem látok más politikai erőt, amely ilyen pontosan, világosan és hitelesen tudná megfogalmazni és védelmezni a nemzeti érdekeket" - fogalmazott a küldöttek előtt tartott beszédében az államfő. Viktor Juscsenko a továbbiakban arra szólította fel a küldötteket, hogy szilárdítsák meg a párt parlamenti frakciójának fegyelmét és összetartását.

A kongresszust követően szakértők és politikusok egybehangzóan kételyüket fogalmazták meg azzal kapcsolatban, hogy az államfőnek jogában állt-e az alkotmányosság letéteményeseként elvállalni egy politikai párt vezetését. Az államfői titkárságon azonban közölték, hogy Juscsenko inkább szimbolikus jelentőséget tulajdonít pártvezetővé választásának, a szombati szavazás tényleges jogi jelentőségét pedig csak a kongresszus munkájának második szakasza után lehet majd megítélni, amikor végérvényes döntés születik a kérdésről.

Politológusok körében máris élénk vitát váltott ki ennek a meglehetősen váratlan fejleménynek a megítélése. Sokan Juscsenko és a párt újbóli közeledésének jelét látják benne, ami viszont felveti a kérdést, mi lesz a sorsa az Egységes Közép (EC) néven a közelmúltban létrehozott politikai formációnak, amelyet egyes források szerint éppen a Mi Ukrajnánk kiváltására, egyfajta új "elnökpártként" hoztak létre Viktor Balogának, az államfői titkárság vezetőjének nem elhanyagolható közreműködésével.

Az EC részéről nem kommentálták a hét végi eseményt, hétfőn viszont éppen a párt töretlen fejlődését demonstrálni hivatott aktusként Lengyel Zoltán, Munkács újdonsült polgármestere hivatalosan is bejelentette belépését a pártba, amely választási kampányát is támogatta.

szcs