Bezárták a menekülttábort

Pósaháza

2008. december 12., 09:00 , 413. szám

Végleg bezárták múlt csütörtökön a Kárpátalján elfogott illegális migránsok ideiglenes elhelyezésére szolgáló menekülttábort a Munkács melletti Pósaházán (Pavsino).

A menekültszállásról újságírók jelenlétében szállították el a migránsok utolsó - egyiptomi diákokból álló, kitoloncolás előtt álló - tízfős csoportját, majd kattintották rá ünnepélyes külsőségek között a lakatot a létesítmény kapujára. A menekülttáborban 2002-es megnyitása óta közel 13 ezer lefülelt menekülő fordult meg, a számuk csak az idén meghaladta a 1150-et.

A pósaházai menekülttábort az utóbbi években sok bírálat érte jogi helyzetének a rendezetlensége, a nemzetközi emberjogi szervezetek részéről pedig a túlzsúfoltsága - a megengedett 250-300 fő helyett sokszor 700 menekülőt zsúfoltak össze benne - és az ott elhelyezettekkel szembeni nem megfelelő bánásmód miatt. A környékbeli lakosság és a kárpátaljai közegészségügyi hatóság attól tartott, hogy a főként a harmadik világból érkezett menekülők elhelyezésére szolgáló szálláshely egzotikus járványos betegségek forrása lehet. A bezárását idén tavasszal külön határozatban követelte a kormánytól a Kárpátaljai Megyei Tanács.

A létesítmény bezárását az tette lehetővé, hogy az elmúlt egy év során több menekülttábort nyitottak Ukrajna különböző régióiban európai uniós támogatással. (Kárpátalja/zakarpattya.net.ua/MTI)