Mikulás-napi matiné

2008. december 12., 09:00 , 413. szám

Gyermekzsivajtól volt hangos december 5-én a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház. Közel kétszáz kisiskolás gyűlt össze arra a Mikulás-napi matinéra, melyet hagyományosan minden évben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szervez számukra.

A színház előadótermének ajtajában maga a hófehér szakállú Mikulás várta az izgatott gyereksereget, barátságosan üdvözölve őket. Miután mindenki kényelmesen elhelyezkedett a nézőtéren, megkezdődött a matiné. Elsőként személyesen a Mikulás köszöntötte az iskolásokat a Mikulás-társadalom nevében, szólva arról a nehéz munkáról, melyet "munkatársai" végeznek szerte a világon a gyermekekért. A szervezők nevében pedig Riskó György, a KMKSZ kulturális titkára üdvözölt minden megjelentet.

Tanárnőik vezetésével a gyerekek elénekelték a közismert Mikulás-dalt, melyet a puttonyos ajándékozó szívélyes szavakkal köszönt meg. Ezután a megilletődött közönség előtt a beregszászi Street Dance táncegyüttes lépett színre a Gumimaci-tánccal, oly ügyesen előadva azt, hogy a rajzfilmsorozat gumibogyószörpöt fogyasztó hősei is megirigyelhették volna. Majd a bátyúi Cók-mók Bábszínház tagjai állították fel a paravánt, hogy előadják a Vitéz László és az elátkozott malom című bábjátékot. A gyerekek jókat derültek az igazságosztó hős poénjain, hangosan biztatva "Vitéz Lájszlót", miközben az "túrós palacsintává" verte a gonosz szellemeket. A vállalkozó kedvű gyerekek verseket mondtak a Mikulásról és a Mikulás-napról, majd ismét a Street Dance fergeteges produkciói következtek. Időközben a Mikulásunkhoz megérkezett egy fiatalabb "kollégája", akivel együtt természetesen az elmaradhatatlan ajándékosztás következett. A Mikulás-puttony mesebeli kifogyhatatlanságának köszönhetően egy kisiskolás sem távozott üres kézzel.

A rendezvényt a Szülőföld Alap támogatta.

F. Zs.