Csecsemőhalál áramszünet miatt?

2008. december 18., 09:00 , 414. szám

Az áramszolgáltató által előzetesen be nem jelentett áramszüneteltetés miatt meghalt egy újszülött az egyik ungvári szülészeten, Kárpátalján. A lakossági rezsitartozások miatt az ukrajnai energiaszolgáltatók egyre gyakrabban kényszerülnek arra, hogy átmenetileg korlátozásokat eszközöljenek a fogyasztókkal szemben.

Az ukrán Korrespondent internetes hírportál hétfői híradása szerint a tragédia még az elmúlt hét közepén következett be az egyik ungvári szülészeten. Itt egy újszülöttet légzési elégtelenség miatt inkubátorban helyeztek el, s lélegeztető gépre is kellett kapcsolni. Röviddel ezután a lakossági tartozások miatt a megyeszékhely áramellátója demonstratív jelleggel kikapcsolta a villanyt az érintett városnegyedben, így a kórház is áram nélkül maradt.

Mivel az egészségügyi intézmény dízelüzemű áramfejlesztője üzemképtelen volt, először az inkubátor fűtése állt le, majd - az akkumulátorok lemerülését követően - a lélegeztető gép is felmondta a szolgálatot. Ukrajnában ez már a harmadik eset, hogy a kórházak elektromos ellátásának szankcionális beszüntetése egy-egy újszülött életébe került. Viszont az Ungváron meghalt baba édesapja az első, aki bírósági keresetet nyújtott be a kisgyermeke halálát okozó személy megbüntetése érdekében.

A kórház igazgatósága ugyanakkor tagadja, hogy az áramszünet okozta volna a baba halálát. Hétfői nyilatkozatukban azt állították, hogy az újszülött állapota rendkívül súlyos volt, ezért még az életfenntartó rendszerek zavartalan üzemelése sem biztos, hogy megmentette volna az életét.

pp