Ellenzékben az RMDSZ

Szlovakizálódik Románia?

2008. december 18., 09:00 , 414. szám

Tizenkét év kormányzás után kerülhet ellenzékbe a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amelynek el kell sajátítania az agresszív ellenzék szerepét, és át kell rendeznie prioritásait - írja a romániai magyar sajtó annak kapcsán, hogy az RMDSZ elutasította a román Demokrata-Liberális Párt (PD-L) javaslatát, miszerint a szövetség a jövendő kormányban csupán államtitkári posztokat kapna.

A Krónika című napilap szerint az RMDSZ feladata most az, hogy minél hamarabb elsajátítsa az agresszív ellenzék szerepét, számon kérje a hatékony válságkezelési és decentralizációs programot a kormányon. Ha pedig azt tapasztalja, hogy a kisebbségi kérdésben a "szlovakizálódás" jelei mutatkoznak, eddigi visszafogottságát félretéve a lehető leghangosabban és leghatározottabban tárja azt a nemzetközi nyilvánosság elé - olvasható a Krónikában.

Az Új Magyar Szó szerint az RMDSZ nem tehet egyebet, mint hogy átrendezi prioritásait, és a kormánypozícióból megvalósítható célokról le nem mondva, meg kell teremtenie a magyar közösségen belül a konszenzust az autonómiatörekvések sokkal merészebb és hatékonyabb érvényesítéséhez. A lap szerint a történelem is azt fogja igazolni, hogy az RMDSZ-szel nem csupán a szociáldemokraták bántak el, hanem "a diadalmas tűz-víz szövetség is, élén az államelnökkel".

A kolozsvári Szabadság szerint az RMDSZ "ismét könnyen a kormányzás cselekvő részesévé válhat, sőt a mostanihoz képest sokkal jobb tárgyalási pozícióból lépheti át újból a hatalom kapuját, amennyiben bekövetkezik a nagykoalíció bukása". A cikk szerzője szerint az RMDSZ-nek most azt kell főként bizonyítania, hogy a hatalom berkein kívül is képes megőrizni egységét és erejét a romániai magyarság körében.

A Háromszék című székelyföldi napilap szerint "sok út bezárul az RMDSZ előtt az ellenzékbe szorulással", de megnyílhat egy másik lehetőség: végre nyíltan és határozottan felvállalhatja az autonómiaküzdelmet. A cikk szerzője szerint az RMDSZ többé nem a román hatalom része, így síkra szállhat a területi és a személyi elvű autonómiáért, amit a magyarság képviselőitől évek óta elvár a romániai magyar közösség. "Az új szerep esélyt adhat a magyar egység újrateremtésére is, a közös célok felvállalása elsimíthatja az eddigi ellentéteket" - olvasható a Háromszékben.

A legutóbbi fejlemények fényében azonban továbbra sem egyértelmű az RMDSZ szerepe a román belpolitikában. Jelenleg Emil Boc, a román Demokrata-Liberális Párt (PD-L) elnöke próbál kormányt alakítani, miután a párt korábbi miniszterelnök-jelöltje, Theodor Stolojan hétfőn váratlanul visszaadta a Traian Basescu államfőtől kapott megbízást.

Emil Boc a sajtónak jelezte: a koalíciós megállapodás továbbra is érvényes, december 22-ig erős kormánynak kell alakulnia Romániában. A PD-L ugyanakkor "nyitva hagyja az ajtót" a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) való együttműködés előtt, mivel mindketten ugyanahhoz az európai politikai családhoz tartoznak - mondta a médiának Emil Boc. Az együttműködés mikéntjéről nem árult el részleteket.

A romániai magyarok szervezete már korábban leszögezte: nem elégszik meg a felajánlott államtitkári posztokkal, csakis egyenrangú partnerként lenne hajlandó részt venni egy koalícióban. Hétfőn este Markó Béla, az RMDSZ elnöke is megerősítette, hogy a szövetség ellenzékben marad. Hozzátette azonban: a magyarok szövetsége ellenzéki formációként támogathatja a parlamentben a kormány bizonyos reformterveit, párbeszédet folytathat a PD-L-lel mint kormánypárttal.

Emil Boc jelenleg Kolozsvár polgármestere is, a kabinet sikeres parlamenti beiktatása esetén le kellene mondania erről a posztról. Így a népes magyar közösségnek otthont adó Kolozsváron várhatóan 2009-ben polgármester-választást rendeznének. (Kárpátalja/MTI/erdely.ma)