A KMKSZ-t nem értesítik?

KMOA-továbbpályáztatás

2008. december 18., 09:00 , 414. szám

A határon túli magyar szervezetek és intézmények tevékenységét támogató magyarországi Szülőföld Alap kollégiumai nem foglalkoznak a kisebb összegeket igénylő pályázókkal, ezt a feladatot átadják olyan határon túli szervezeteknek, akik vállalják, hogy továbbpályáztatnak egy erre a célra elkülönített összeget. 2008-ban az első fordulóban a Szülőföld Alap Kulturális, Egyházi és Média Kollégiumánál 9,3 millió forintot, az Oktatási és Szakképzési Kollégiumnál pedig 4,5 millió forintot nyert továbbpályáztatás céljára a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Alapítvány (KMOA). Furcsamód Kárpátaljáról mindkét kollégium ezt a lebonyolító szervezetet választotta.

A Zubánics László által vezetett KMOA annak rendje-módja szerint meghirdette június végén a továbbpályáztatást, a pályázatok beadásának határideje 2008. július 21. volt. A Kulturális, Egyházi és Média Kollégium keretéből egyesületek és intézmények működési költségeit és infrastrukturális felszerelését, valamint programok megszervezését lehetett támogatni, az Oktatási és Szakképzési Kollégium továbbpályáztatható keretéből pedig oktatási intézményeket és programjaikat. Gyűltek is szép számmal a pályázatok, de a döntésre sokáig hiába vártak a pályázók.

Néhány általam megkérdezett pályázó még december 16-án, hétfőn sem tudott arról, hogy született-e döntés a pályázata ügyében. A megadott telefonszámokon hosszú ideig elérhetetlen Zubánics László elnököt végül sikerült személyesen megtalálnom a beregszászi Európa-Magyar Házban, ahol feltettem neki a kérdést: Mi a helyzet az említett pályázatokkal? "November végén hagyta jóvá a Szülőföld Alap Iroda a döntéseinket. A megkötött szerződés értelmében az itteni kuratórium dönt a pályázatokról, amelyeket nekik benyújtunk" - válaszolta Zubánics úr. Akkor miért ilyen későn értesítették a pályázókat? - kérdeztem. "Azért, mert több mint egy hónapig kórházban voltam. Két műtétem volt Kijevben. Most az én személyem miatt volt ez a csúszás. A kollégáim az aláírásom és hozzájárulásom nélkül nem csinálták meg, amíg Kijevben voltam, ők rám vártak. A november végi döntést követően mindenkit telefonon megkerestünk, mára négy kivételével mindegyik pályázó át is vette a támogatást. Legtöbbjük már az elszámolásokat készíti, néhányan már be is nyújtották. A 165 beérkezett pályázatból 80 nyert. Többségében utófinanszírozású pályázatokról van szó (ez a fontos kitétel nem szerepel a pályázati kiírásban - a szerk.), tehát a rendezvény maga már lebonyolódott, de a számlái megvannak. Most december 31-ig van az elszámolási határidő." (A Szülőföld Alapnál az a gyakorlat, hogy a megvalósítási határidő után egy hónappal kell elszámolni - a szerk.)

Jeleztem Zubánics Lászlónak, hogy az engem megkereső KMKSZ-szervezetek máig nem kaptak értesítést, sőt ha érdeklődtek, sem kaptak értékelhető tájékoztatást. Zubánics úr elmondta: "Azokat a pályázókat, akik nem nyertek, még nem volt időnk tájékoztatni. A KMKSZ-nek két pályázata is nyert, igaz még nem jött érte senki. Nekik írásban kiküldtük az értesítést, hogy megkapták-e vagy sem, azt nem tudom. Hál'istennek a pályázók mára már megtanulták az elszámolás szabályait, így gördülékenyebben mennek a dolgok."

Megkérdeztem a nyertes pályázók közül Budai Zsuzsát, a KMKSZ központi irodájának vezetőjét, aki elmondta: "Kezdetben a Beregi Hírlap szerkesztőségében érdeklődtem, ahol semmilyen információt nem tudtak adni a pályázattal kapcsolatban. Később megadták az Európa-Magyar Házban Alexi Katalin közvetlen számát, ő három hete azt mondta, hogy döntés születik napokon belül, és utána a kiértesítések is napokon belül megtörténnek. Azóta is hiába hívom Alexi Katalint a megadott telefonszámon, nem veszik fel. Nem kerestek és írásos értesítést sem kaptunk a mai napig."

A KMKSZ Munkácsi Középszintű Szervezetének pályázata is a nyertesek között van. Gulácsy Géza az említett szervezet elnöke örült a hírnek, de kijelentette: "Egyelőre nem kaptunk semmilyen értesítést. Tájékozódni fogunk az ügyben."

Az eset felvet néhány kérdést. Miért nem lehetett korábban meghozni a döntést? Hisz így, ha valamelyik pályázó nem rendelkezik eleve a tervezett rendezvény lebonyolításához szükséges pénzeszközökkel, nem tudja azt megszervezni, legfeljebb a karácsonyi ünnepek alatt. Kérdés továbbá, hogy valóban a legmegfelelőbb lebonyolító szervezet-e az, amely nem tartja fontosnak maradéktalanul tájékoztatni még a nyertes pályázókat sem. Vagy csak a KMKSZ-t nem értesítették?

B.Zs.