A Révész Imre Társaság kiállítása Ungváron

2008. december 18., 09:00 , 414. szám

December 10-én Ungváron, a Kárpátaljai Megyei Néprajzi Múzeum kiállítótermében bensőséges ünnepség keretében nyitották meg a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának (RIT) hagyományos évzáró tárlatát.

A RIT és a KMKSZ által szervezett reprezentatív kiállításon a közönség az alkotótársaság művészeinek változatos tematikájú és különböző technikákkal készült műveit tekinthette meg. Magyar László, a társaság elnöke, Kulin Ágnes, Kolozsvári László, Kopriva Attila, Réthy János, Tóth Róbert, Erfán Ferenc és Riskó György olajfestményeket állított ki. Veres Ágota ezúttal akriltechnikával készített műveit mutatta be. Őri Mihály több akvarellje mellett két olajfestménnyel is jelentkezett. Megtekinthetők még a tárlaton Szocska László kisplasztikái, Matl Péter és ifj. Hidi Endre szobrai, Hrabár Natália modern formavilágú és id. Hidi Endre népi ihletettségű kerámiái. A Révész Imre Társaság kiállításának idei vendégművésze Micska Zoltán, ismert munkácsi festőművész.

A tárlatot Riskó György, a KMKSZ kulturális titkára, a RIT alelnöke nyitotta meg, aki a kárpátaljai magyar művészeket összefogó társaságról és annak már hagyományos decemberi kiállításairól beszélt, majd bemutatta a megjelent vendégeket. Köszöntötte a művészeket és a sok érdeklődőt Angyal Gabriella, a kiállításnak otthont adó múzeum igazgatója és Jurij Hleba, a megyei kulturális főosztály vezetője, méltatva a vidékünk magyar művészeit tömörítő társaságot, amelynek tagjai jelentős értéket képviselő alkotásokkal gazdagítják vidékünk képzőművészeti életét. Viczián Tamás, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának konzulja köszönte meg az alkotók munkáját, akik sok esetben egy kényelmesebb élet helyett választották a sokszor rögös művészi életpályát. Dr. Tarics Zoltán, a KMKSZ Ungvári Alapszervezetének elnöke is köszöntötte a megjelenteket, hangsúlyozva: "A Révész Imre Társaság munkájának az eredményét reprezentálja ez a legújabb tárlat, melynek megnyitója ünnep a művészek számára, és számunkra is."

Végül a közönség a kiállított alkotások mellett megcsodálhatta a Príma női vonósnégyes játékát is, akik klasszikus műveket adtak elő. A rendezvényt megtisztelő Sziklavári Vilmos főkonzul urat arra kértük, fogalmazza meg benyomásait a tárlaton kiállított művek kapcsán. "Lenyűgözőek a képek, nagyon örülünk annak, hogy meghívtak bennünket. Annál is inkább, mert maga a főkonzulátus is lehetőséget teremt a Révész Imre Társaságnak arra, hogy az új képeiket be tudják mutatni. A főkonzulátus főépületének aulájában számos kép megtekinthető. Emellett úgy tudom, hogy az ungvári OTP épületében ugyancsak lehetőséget adtak arra, hogy minél szélesebb körben megismerkedjenek az emberek a társaság művészeinek alkotásaival. Az itt kiállító művészek munkáiban fellelhető egy egységes kárpátaljai irányzat, amiről el kell mondani, hogy nagyon figyelemreméltó. Az alkotókat személyesen is ismerem, keményen dolgoznak, és ennek láthatóan az eredménye is megvan." A tárlatot megtekintő ungvári Árokháty Emma tudósítónk kérdésére elmondta: "Nagyon szép! Minden évben eljövünk a Révész Imre Társaság kiállítására. Ez a művészetpártolók és egy kicsit ma már az ungvári magyarság találkozóhelye is."

A több mint száz műalkotás a Kárpátaljai Megyei Néprajzi Múzeum kiállítótermében (Ungvár, Kapitulna u. 33.) január 21-ig tekinthető meg, majd a tárlat anyagát ki fogják állítani a beregszászi főiskolán is.

A kiállítás létrejöttét a Szülőföld Alap támogatta.

dózsa