Ukrajna fázni fog?

A Gazprom ismét fenyeget

2008. december 25., 09:00 , 415. szám

Ukrajna az eddigi törlesztések ellenére még mindig mintegy 2 milliárd dollárral tartozik a Gazpromnak az elfogyasztott gázért, s az orosz vállalatóriás ismét kilátásba helyezte, hogy január 1-jén elzárja a gázcsapot.

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese egy minapi sajtótájékoztatón megkerülte azt a kérdést, hogy a Gazprom tudja-e szavatolni a gázszállítást európai vevőinek akkor is, ha Kijev több mint kétmilliárd dolláros adóssága miatt fel kell függeszteni az Ukrajnába irányuló gázszállítást. Csak annyit mondott: 2006 elején, hasonló helyzetben a Gazprom saját belső készleteiből pótolta azt a földgázt, amelyet Ukrajna levett a tranzitból, és ezt most a vállalat nem szeretné megismételni.

Előzőleg Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője elmondta: Ukrajna múlt csütörtökön átutalt 800 millió dollárt, de azt is közölte, hogy az év végéig nem fizet többet. Ebből az következik, hogy a jövő évre szóló orosz-ukrán gázszállítási és -ármegállapodást nem lehet aláírni az év végéig, vagyis január 1-től nem lesz jogi alapja annak, hogy a Gazprom Ukrajnának gázt szállítson. Medvegyev ehhez hozzátette: mindazonáltal a tárgyalások folynak, az orosz monopólium több javaslatot tett az adósságok törlesztésének módozataira, s bár az ukrán fél eddig egyiket sem fogadta el, a Gazprom váltig reméli, hogy sikerül év végéig megoldani a problémát.

A Naftogaz Ukrajini nemzeti energetikai vállalatnál cáfolták azt a moszkvai értesülést, hogy idén már nem törlesztene többet adósságából a cég, s közölték, hogy immár az októberi szállítások ellenértékét is átutalták. Ugyanakkor az ukrajnai orosz gázszállításokban közvetítőként fellépő RosUkrEnergo azt jelentette, hogy a Naftogaz állításával szemben az ukrán fél az októberi szállításokért még nem számolt el teljesen.

A korábbi fenyegetések ellenére, miszerint az Ukrajnának szállítandó gáz ára jövőre több mint a duplájára, ezer köbméterenként 400 dollárra nőhet, minap a Gazprom elismerte, hogy az Európának szállított gáz ára mindössze 260-300 dollárt tesz majd ki. Szakértők szerint ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy a gáz így Ukrajna számára sem kerülhet többe, mint 230-270 dollárba.

Részben ennek tudható be, hogy Kijevben manapság a gázcsap elzárásától sem félnek annyira, mint korábban. "A meleg tél, az ipar gázfogyasztásának csökkenése és a föld alatti gáztározókban őrzött 17 milliárd köbméter saját gáz lehetővé teszik, hogy optimistán tekintsünk a gázpiac alakulására januárban" - közölte Valentin Zemljanszkij, a Naftogaz sajtótitkára. (Kárpátalja/MTI/korrespondent.net)