A betegszabadság

2009. január 2., 09:00 , 416. szám

Senki nincs bebiztosítva betegség ellen, mégsem mindenki tudja, hogyan tegye helyesen hivatalossá hiányzását a munkahelyéről. Az alábbiakban a betegeskedők jogait és kötelezettségeit foglaljuk össze.

Ha megbetegszik, s úgy érzi, hogy hosszabb időre kidől a sorból, kétségtelenül az a legjobb megoldás, ha táppénzre - ahogyan mifelénk mondják: beteglapra - megy. A jogot ehhez A munkaképesség időleges elvesztése miatti általánosan kötelező állami biztosításról elnevezésű törvény 35. paragrafusa garantálja. A jogszabály értelmében az alkalmazott bérét betegsége idejére is folyósítani kell.

Az első öt napon a munkaadó terhére lehetünk betegek, a betegszabadság további részét a társadalombiztosítási alap fizeti. A kifizetés mértékét a havi átlagbér alapján számítják ki, a munkaviszony időtartamának figyelembevételével. Így például, amennyiben a beteg legfeljebb öt éve dolgozik ugyanazon a munkahelyen, a havi bér 60 százalékát, 5-8 éves állandó munkaviszony esetén 80 százalékát, nyolc év feletti munkaviszony esetén pedig 100 százalékát fizetik ki betegség miatti hiányzása idejére.

Tegyük fel, hogy egy 2500 hrivnya havi bérrel alkalmazott ember 10 nap betegszabadságra megy. Abból kiindulva, hogy az adott hónap 22 munkanapos, s a szóban forgó személy öt évnél rövidebb ideje áll az adott cég alkalmazásában, 682 hrivnya kifizetésére számíthat a betegen töltött idő után. Az 5-8 éves munkaviszonnyal rendelkező alkalmazott 909 hrivnyára, a nyolc évnél hosszabb ideje alkalmazott pedig 1136 hrivnyára számíthat ugyanezen időtartamra.

A csernobili katasztrófa 1-4. kategóriás károsultjai és a háborús veteránok esetében a bér 100 százalékát folyósítják a munkaviszony időtartamától függetlenül.

Ahhoz azonban, hogy valaki megkaphassa ezt a pénzt, már a betegség első napján orvoshoz kell fordulnia, s úgynevezett beteglapot kell nyittatni, amely alátámasztja a gyengélkedést. Később, felgyógyulva ismét fel kell keresni az orvost, hogy az lezárja a beteglapot.

Ezt az okmányt a lakóhely szerint illetékes orvosi rendelő jogosult kiadni. Ebből következik, hogy aki nem a bejelentett lakóhelye szerinti településen dolgozik, annak pótlólagos gondot okoz, hogy kérvényezze az egyszeri orvosi ellátást a helyi egészségügyi intézményben.

Újra munkába állva első dolgunk legyen leadni a beteglapot cégünk könyvelőségén. Csak ezután számolják fel ugyanis a minket megillető összeget.

A társadalombiztosítási alap nem fizet a beteglap után azoknak

- akik bűncselekmény elkövetése közben, alkohol vagy kábítószer hatása alatt, esetleg letartóztatásban betegszenek, illetve sérülnek meg;

- akik szándékosan ártottak az egészségüknek, hogy kibújjanak a munkavégzés alól;

- akiknek fizetés nélküli szabadságuk vagy tanulmányi pótszabadságuk közben támadt problémájuk az egészségükkel.

ntk