A bíró megszökött

Tovább bonyolódik a Zvarics-ügy

2009. január 2., 09:00 , 416. szám

A napokban a Legfelsőbb Tanácsban bejegyezték azt a határozattervezetet, amellyel megfosztanák az Ukrajna érdemes jogásza címtől Igor Zvaricsot, a lembergi apellációs adminisztratív bíróság elnökét. Mint arról előző számunkban már beszámoltunk, a bírót 100 000 dollár kenőpénz elfogadásával gyanúsítják egy földügyben hozandó "megfelelő" döntésért cserébe. A gyanúsított azonban időközben eltűnt, még azelőtt, hogy felmentették volna tisztségéből.

Lapzártánkig a szökevény bíró nem került elő, napvilágra kerültek viszont az eltűnés részletei. Nem sokkal a Zvarics irodájában és otthonában tartott házkutatás után, melynek során több mint 1 millió 900 ezer dollár és 340 ezer hrivnya került elő, az Ukrán Biztonsági Szolgálat munkatársai be akarták kísérni a gyanúsítottat kihallgatásra, az azonban rosszullétet színlelt. A nyomozók felajánlották, hogy kórházba szállítják, mire a bíró közölte, hogy csak magánklinikára hajlandó menni. Miután a bírói mentelmi jogot csak a Legfelsőbb Tanács jogosult megvonni, Zvaricsot nem őrizhették a kórházban, aki ki is használta ezt a körülményt és nyomtalanul eltűnt.

Egyes hírek szerint szökésekor Zvarics levelet hagyott hátra, melyben beismerte, hogy kenőpénzt fogadott el. Fiát arra kérte, vigyázzon édesanyjára, testvérére, kérte, bocsássanak meg neki. Hivatalos források ugyanakkor tagadták azokat a híreket, miszerint a körözött személyt az egyik európai fővárosban látták volna felbukkanni.

Időközben kiderült, hogy a lefoglalt pénzen kívül a nyomozók találtak Zvarics otthonában egy füzetet is, amelyben a gyanúsított tételesen feltüntette az általa kapott valuta és hrivnya összegeket, valamint a kiadásait is. Mint emlékezetes, Igor Zvarics korábban azt vallotta, hogy az otthonában lefoglalt 1,9 millió dollárt egyik ügyvéd barátjától kapta kölcsön. A nyomozás időközben kiderítette, hogy a szóban forgó védő egy sajátságos ügyvédi irodát hozott létre, amelyben bírók gyermekeit és rokonait gyűjtötte maga köré. Az ügyben vizsgálódó ügyészség szerint az irodában jelentős összegek forogtak a kedvező ítéletek megszületése érdekében, s ugyancsak tételes kimutatást vezettek arról, kinek, mekkora összeg jutott. A címzettek között ismert nevek is előfordulnak.

Miközben a bűnüldöző szervek keresik Zvaricsot, Lembergben különböző pletykák keringenek arról, kinek származik haszna a bírósági elnök lebuktatásából.

Az egyik változat szerint például a BJUT számára előnyös a botrány, mivel az ügy rossz fényt vet Petro Olijnikra, az államfői titkárság vezetőjének helyettesére, rajta keresztül pedig magára Viktor Baloga titkárságvezetőre és Viktor Jucsenko elnökre is. Mint ismeretes, Olijnik korábban Lemberg (Lviv) megye kormányzója volt, s a hírek szerint az ő irodájában adta át a megvesztegető vállalkozó azt a bizonyos 100 ezer dollárnyi kenőpénzt Zvarics bírónak. Olijnik nem tagadja, hogy az ominózus cselekményre az irodájában került sor, hivatalából való távozása azonban nem merült fel, csupán tanúként szerepel az ügyben.

Egy másik változat értelmében Zvarics elfogadta a kenőpénzt, de mégsem a "szükséges" döntést hozta meg a szóban forgó földügyben, mert még több pénzt szeretett volna kicsikarni az érdekelt felekből. A felháborodott megvesztegető állítólag ezért jelentette fel az SZBU-nál a telhetetlen bírót.

hk