Ungvári Dayka Gábor Középiskola

2009. január 2., 09:00 , 416. szám

Szenteste napján, egy hideg, decemberi órán tanárok és tanulók gyűltek egybe az Ungvári Dayka Gábor Középiskola kulcsrakész állapotba hozott új épületrészénél, hogy tanúi legyenek a frissen felépült szárny átadásának, melyre oly régóta vágytak már a tanárok, a szülők, valamint a diákok, hogy az eddigieknél jobb körülmények között folytatódhasson tovább az oktatás a megyeszékhely egyetlen magyar tannyelvű iskolájában.

Az ünnepség nyitányaként a 6. osztály tanulói üdvözölték - magyarul és ukránul -, kedves rigmusokkal, illetve dalokkal a megjelenteket. Majd a mikrofonhoz lépett Omeljan Matelesko, a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese, elismerő szavakkal szólva az új szárnyban helyet kapott szép díszteremről, az étkezdéről, valamint a tornateremről, s kijelentette, hogy az épületrész megnyitása ünnep nemcsak az ungvári magyarság, de egész Ungvár számára is.

Ezt követően dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökhelyettese, a KMKSZ alelnöke a megyei önkormányzat nevében üdvözölte az egybegyűlteket. "Ma megünnepelhetjük, hogy immár méltó körülmények között tanulhatnak az iskola diákjai" - fejtette ki a felszólaló, majd felhívta rá a figyelmet: mennyire fontos, hogy a jövőben is fennmaradjon a magyar tannyelvű iskola.

Volodimir Szimulik, Ungvár alpolgármestere rövid beszédében kifejtette, miszerint a megyeszékhely otthont ad 68 nemzet, illetve etnikum képviselőinek, a városi önkormányzat pedig a nemzetiségi iskolák számára is pénzt utal ki az oktatás zavartalan folytatása végett.

A beszédeket követően Olekszandr Szvatko, az építést lebonyolító Agrobud Rt. igazgatója átadta Árpa Péter iskolaigazgatónak az épületszárny jelképes kulcsát.

Az iskolások szavalataival és éneklésével színesített ünnepségen - az említetteken kívül - jelen volt Mihajlo Motilcsak, a Kárpátaljai Megyei Oktatási Főosztály vezetője, Bacskai József, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának főkonzulja, Szuromi Antal, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának konzulja, Dupka György, a MÉKK elnöke, valamint Ivan Ogar, az Ungvári Városi Oktatási Osztály vezetője.

Lajos Mihály