A zene ünnepe

XIV. Kárpátaljai Magyar Zenésztalálkozó

2009. január 2., 09:00 , 416. szám
A Meridián együttes

A szó szoros értelmében a könnyűzene ünnepe volt a Kárpátaljai Magyar Zenésztalálkozó, amelyre december 28-án immár tizennegyedik alkalommal került sor Beregszászban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség rendezésében.

A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházban Riskó György, a KMKSZ kulturális titkára a közelgő újév jegyében köszöntve a megjelenteket arra emlékeztetett, hogy a zenésztalálkozó mindig is a közvetlen, családias hangulatú együttzenélés fóruma igyekezett lenni, ahol találkozhat a kárpátaljai zenésztársadalom apraja-nagyja. Az esemény főszervezője elmondta, hogy a találkozóról videofelvétel készül, melyet a résztvevő zenekarok megkapnak majd.

Halász László, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal kulturális osztályának vezetője hangsúlyozta, hogy ezen alkalmakkor nem a megmérettetés a fontos, hanem hogy önfeledten muzsikálhatnak, s elbeszélgethetnek mindenről, ami a zenéhez közel visz. Felszólítására a jelenlévők megemlékeztek azokról a zenésztársaikról, akik sajnos már nincsenek az élők sorában. Mint elhangzott, nagyon sokat tett a vidék zenei életéért Bózsár Zoltán, aki tavaly még maga is résztvevője volt a zenésztalálkozónak, s Rétfalvy István, aki pedagógusként, zenészként alkotott maradandót.

Imre József, a beregszászi önkormányzat kulturális osztályának vezetője annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a fellépők között sok a fiatal annak jeleként, hogy újjászületőben van vidékünkön az élő zene, amelyet jó néhány évvel ezelőtt elcseréltünk az elektronikára.

Horkay Sámuel, a KMKSZ Beregszászi Alapszervezetének elnöke Kodály Zoltán mondását idézte: "A zene mindenkié." Mint mondta, a rendezvény túlélte a kilencvenes évek válságidőszakát, s ebben a mai egyre inkább ellehetetlenülő világban is megmutatkozik, hogy azért van zenekedvelő közönség, s vannak együttesek, amelyek fontosnak tartják a zenét, a szórakoztatást.

Elsőként a Mezőkaszonyi Zeneiskola fúvós együttese lépett színpadra, pattogós indulókkal alapozva meg a közönség jókedvét, majd tanáraik is felléptek.

Ezután a közelmúltban alakult beregszászi Meridián együttes produkcióját hallhatta a közönség. A húszas éveik elején járó fiatalokból alakult banda, mely saját elmondásuk szerint a klasszikus jazz és rockzene világát érzi magához közelinek, elsősorban angolszász és magyar slágereket adott elő, de saját szerzeménnyel is előrukkoltak.

Műfajilag újabb meredek váltást jelentett ezek után az ugyancsak beregszászi Nosztalgia Dixieland fellépése. A Kunák László vezette együttes vidám örökzöldekkel hozta lázba a közönséget, amely Forgon Zoltán virtuóz klarinétszólóit külön is megtapsolta.

Halász László ezen a napon maga is hangszert ragadott, hogy ezúttal a Rétfalvy Fortissimo Sextett Band tagjaként lépjen a színpadra. Az eredetileg Mezőváriban alakult sextett az évek során "kinőtte" a nevében szereplő hatost, ezúttal például a Beregszászi járás különböző településeiről verbuvált tíz fúvós és egy billentyűs – Rétfalvy tanár úr valamikori barátai, tanítványai – alkotta az együttest. A formáció egyébként nem a szó szoros értelmében vett dixieland együttesként, hanem slágerzenekarként határozza meg önmagát. Valószínűleg a találkozó csodálatos hangulata hozta magával, hogy ráadásként Halász László és ifjabb Szathmáry Károly néhány szaxofonduóval is megörvendeztette a közönséget.

Fellépett a fáradhatatlan közönség előtt a munkácsi nyugdíjasklub kisegyüttese – mely immár másfél évtizede rendszeres vendége a zenésztalálkozónak –, s az ugyancsak munkácsi Boruzs Béla is, akinek örökzöld slágerekből összeállított műsorát Riskó György kísérte gitáron.

Az idei zenésztalálkozó csúcspontját jelentette a magyarországi Sajószögedről érkezett Szöged Big Band fellépése. A borsodi kistelepülés zeneiskolás növendékeiből és tanáraiból álló együttes, melyet a Beregszászból elszármazott Arnódszky Zoltán alapított és vezet immár évek óta sikeresen, a műfaj nagy klasszikusainak örökzöld műveiből adott ízelítőt mintegy félórás műsorában. Visszaadhatatlan hangulatot teremtett a teremben például a Glenn Miller slágereiből összeállított egyveleg.

Fellépett még a mezőkaszonyi Szathmáry család kisegyüttese, valamint az egykor Nagymuzsalyról indult, ma Csarodán élő Kiss család.

A késő délutánig tartó nagyszerű műsor zárásaként a bizonyos értelemben akár a zenésztalálkozó felfedezettjének is tekinthető Háger Sándor és barátai léptek színpadra. A szintetizátor virtuózaként ismert beregszászi zenész társa ez alkalommal Ponc Tibor gitáros volt. A két zenész egymás után szólította a színpadra az énekeseket – Seres Tímeát, Ponc Edinát és Balázs Istvánt –, akik számos angol és magyar sláger interpretálásával bűvölték el a közönséget.

A rendezvényt a Szülőföld Alap támogatta.

hk