Eltörölték a határidőt

Földprivatizáció

2009. január 9., 09:00 , 417. szám

"Az a szóbeszéd járja, hogy elvehetik azok földjét, akik újévig nem privatizálták azt. Érdekelne, hogy igaz-e a hír, s mit kell tudni a privatizáció határidejéről."

A Legfelsőbb Tanács 1990. december 18-i N563-XII számú rendeletének 6. pontjában megállapította, hogy Ukrajna minden polgára, valamint azok a vállalatok, intézmények, szervezetek, amelyek a földkódex életbe lépése előtt rendelkezésükre bocsátott földterületet használnak, kötelesek 1994. március 15-ig hivatalossá tenni tulajdon- vagy használati jogukat. A későbbiekben a rendeletnek ezt a pontját többször módosították, miáltal rendre meghosszabbították a földrészlegek privatizációjának végső határidejét. Legutóbb a parlament 2004. február 17-én módosította a dokumentumot, 2008. január 1-jéig tolva ki a földprivatizáció végső határidejét.

Parlamenti képviselők egy csoportja azonban nem értett egyet ezzel, s törvénytelennek ítélve a rendelkezést, az Alkotmánybírósághoz fordult, kérve, hogy nyilvánítsák alkotmányellenesnek a szóban forgó határozatot. Az Alkotmánybíróság egyetértett érveikkel, s az ügyben hozott N 5-đď/2005 számú 2005. szeptember 22-i határozatával az 1990. december 18-i N563-XII-es rendelet 6. pontját annak későbbi módosításaival és kiegészítéseivel egyetemben alkotmányellenesnek mondta ki abban a vonatkozásban, hogy a határidő lejártát követően a földhöz való tulajdon- vagy használati jog elvesztését írta elő az állampolgárok, vállalatok, intézmények és szervezetek esetében.

Az alkotmánybírósági határozat megszületésének pillanatától a szóban forgó parlamenti rendelet 6. pontja hatályát vesztette, azaz jelenleg nincs érvényben olyan rendelkezés, amely korlátozná a föld privatizációjának határidejét.

hk