Kovács Miklós: Üzenet a kalapács alól II.

2009. január 9., 09:00 , 417. szám

"Gyűjteményes kötetet többnyire valamilyen évforduló ürügyén szoktak kiadni - írja a 2008-ban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) gondozásában megjelent kötethez írt előszavában a szerző, aki nem más, mint a KMKSZ elnöke. - Az Üzenet a kalapács alól II. pont a lehetséges évfordulós dátumok közé esik. Egy évvel ezelőtt lehetett volna a szerző 40. születésnapjához, jövőre pedig a KMKSZ megalakulásának 20. évéhez időzíteni. Az idén nincs ilyen apropó, de lehetőség nyílt a kötet megjelentetésére, véletlenül tíz évvel az előző után, ami akkor még nem volt egy sorozat első darabjának szánva."

A sok egyéb szempontból is rendhagyó kötet három részre tagolódik, s az írások keletkezésük sorrendjében követik egymást. Az első fejezetet az ukrán nagypolitikára vonatkozó rövid elemzések alkotják, amelyek 2001 nyara és 2008 tavasza között jelentek meg a Kárpátalja című hetilapban. A második fejezet a kárpátaljai magyar politikával kapcsolatos elemzéseket és a szerzővel e tárgyban készült interjúkat tartalmazza a vizsgált időszakból. Végül a harmadik fejezetben a KMKSZ VIII-XIX. közgyűlésein elhangzott elnöki beszámolók lejegyzett szövegét adja közre Kovács Miklós. Mint maga is megjegyzi: "Ezekkel volt a legtöbb munka, hiszen élőbeszédről kellett őket írott szöveggé "lefordítani", anélkül, hogy tartalmuk módosult volna."

A szerző előrebocsátja, hogy a kötetben szereplő írásokat dokumentumoknak tekinti, amelyek "kb. 10 évnyi politikusi tevékenységet illusztrálnak". "Tudatosan nem hagytam ki semmit, ami ez alatt az idő alatt megjelent. ... Becsületesen az érdeklődő olvasó elé bocsátom ezzel az elmúlt évtized dokumentációját, amelyből mindenki megítélheti nézeteim változásait vagy állandóságát. Én magam átnézve az anyagokat, az utóbbi minőséget látom hangsúlyosabban megjelenni" - állítja a szerző kötetéről, amely a Szülőföld Alap támogatásával látott napvilágot.

hk