Ölt a gázrobbanás Aklihegyen

Heten megsérültek, egy 33 éves nő meghalt

2009. január 9., 09:00 , 417. szám

Felrobbant egy felújítás alatt lévő kétszintes kávézó a nagyszőlősi járási Aklihegyen, melyben hatan súlyosan megsérültek, egy 33 éves fiatalasszony pedig a kórházba szállítást követően belehalt sérüléseibe.

A négy súlyosabb sérültet a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségügyi Centrum Bőrgyógyászati Klinikájára szállították mentőautóval.

Tudósítónk Oroszi József polgármestertől megtudta: "Egy Nevetlenfaluban és Akliban élő baráti társaság, a felújítás alatt lévő aklihegyi kávézóban akarta köszönteni az új évet. A társaságból hét fiatalasszony december 30-án összebeszélt, hogy elmennek előkészíteni a szilveszteri mulatság helyszínét. A gázrobbanás pillanatában öten voltak az épületben, ketten kimentek a 20-30 méterre álló kocsikhoz, hogy behordják az üdítős és az ásványvizes flakonokat. A robbanás ereje akkora volt, hogy a kint tartózkodó két hölgy is súlyosan megégett a tokostul kiszakadt ablakokon kicsapódó tűzben. Őket még harminc méterre repítette a légnyomás, jelenleg mindketten a Nagyszőlősi Járási Kórház Baleseti Osztályán feküsznek, ők már jobban vannak. A nagy vákuumablakok tokostul szakadtak ki, a terasz összeomlott, a kávézó falain repedések keletkeztek, az épület körül szétszóródott a robbanáskor keletkezett törmelék. A családtagok azonnal beszállították mind a hét sérültet a Nagyszőlősi Járási Kórházba. A legsúlyosabb sérült, két kisgyerek édesanyja a kórházba szállítást követően meghalt, január elsején temették. Másnap, december 31-én, a robbanáskor az épületben tartózkodó másik négy válságos állapotban lévő hölgyet mentőautó szállította Magyarországra, a debreceni Nagyerdei Klinikára, ők továbbra is életveszélyes állapotban vannak. A környék lakosságát nagyon megrázta a fiatalasszonyok tragédiája."

Egyelőre a tűzoltóság vizsgálja a robbanás okát, vannak magyarázatok, de hivatalos szakvélemény még nincs.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségügyi Centrum Bőrgyógyászati Klinikáján dr. Péter Zoltán adjunktust, a kárpátaljai hölgyeket kezelő szakorvost is megkérdeztük: "A négyből egy hölgy állapota továbbra is válságos, a másik három már túl van az életveszélyen. De mind a négyük esetében szükség volt műtétekre."

Az egyik neve elhallgatását kérő hozzátartozó megerősítette, hogy a legsúlyosabb sérültet, egy kétgyermekes édesanyát még mindig mesterséges kómában tartanak. Elmondta továbbá: "Minden második napon műtéteket hajtanak végre mind a négy sérülten, nagyon nagy fájdalmakat kell elviselniük. A legfiatalabb közülük még 25 éves sincs. A hozzátartozók nevében szeretném ezúton is megköszönni Bacskai József főkonzul úrnak és a beregszászi magyar konzulátus munkatársainak, hisz szabadnapjukon bejöttek és azonnal kiállították a hozzátartozók számára a vízumokat. Ha ők és a Kőszikla Alapítvány nem segítenek, mind a négyüket elveszítettük volna."

Badó Zsolt