A sok bába közt elvész a szülésznő

2009. január 9., 09:00 , 417. szám

Mint arról lapunk korábban már beszámolt, a beregszászi járási Guton tavasz óta nem rendel szülésznő, ami komoly problémát jelent a községben élő kismamák, anyukák számára, akik jelenleg minden apró ügyben kénytelenek Beregszászba utazni gyermekeikkel. A munkaerőhiány oka, hogy a falu polgármestere nem alkalmazza a járási kórház által a községbe kinevezett szülésznőt. Az ügy politikai gyökerei állítólag a legutóbbi önkormányzati választásokig nyúlnak vissza. Legalább ennyire közrejátszott azonban a helyzet elmérgesedésében a hivatali hatáskörök tisztázatlansága, miután nem világos, valójában kinek a joga a szülésznő kinevezése és foglalkoztatása.

Mint emlékezetes, a családjával Guton élő Balogh Tímea azután jelentkezett a szülésznői állásra, hogy elődje távozott, s a Beregszászi Járási Kórház illetékesei felajánlották számára, álljon munkába, hiszen rendelkezik a szükséges képesítéssel. Tímea felvételi kérelmét a járási kórház főorvosa is aláírta, s már csak a falu polgármesterének aláírása hiányzott a dokumentumról. Csulák Ernő polgármester azonban nem írta alá rögtön a felvételi kérvényt, amit ezért Tímea szinte azonnal vissza is vont. Balogh Attila községi tanácsi képviselő, Tímea férje később azt állította, a polgármester így áll bosszút rajta és családján a legutóbbi választások alkalmával történtek miatt, amikor is politikai ellenfelek voltak. Ezt Csulák lapunknak nyilatkozva tagadta, megerősítette azonban, hogy továbbra sem kívánja alkalmazni a szülésznőt. Akkori érvelésünkre, miszerint a falunak azért mégiscsak egészségügyi alkalmazottra lenne szüksége, hozzátette: "A falunak úgy lenne jó, de nem ilyen kell, aki engemet mindenfélének elmond a faluban". Ez azért sok mindent elárul a probléma mibenlétéről.

A család és a polgármester közötti konfliktusban hiába próbált meg közvetíteni a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal, hiába tiltakozott a polgármester szerinte törvénysértő eljárása ellen a járási kórház, az ügy végérvényesen megfeneklett, még az ügyészségi vizsgálat sem segített. Vitalij Szvisztak, a Beregszászi Járási Ügyészség főmunkatársa érdeklődésünkre elmondta: az átalakulóban lévő helyi egészségügyi ellátási rendszerre vonatkozó új jogszabályok kimondják, hogy a vidéken létrejövő családorvosi rendelők önálló jogi személyek, főorvosaik pedig kizárólag a járási egészségügyi osztályoknak vannak alárendelve. Miután azonban a szervezeti átalakulás még nem fejeződött be, általában továbbra is a járási főorvosok gyakorolják a kinevezési jogot, akárcsak a korábbi rendszerben, holott az új jogszabályok értelmében ez nem tartozna a jogosítványaik közé, ráadásul a vidéki rendelők fenntartói sem ők, hanem a községi tanácsok. Szvisztak kifejtette, az ügyészség ebben a helyzetben akkor tudna hivatalból eljárást indítani, ha Balogh Tímea benyújtaná felvételi kérelmét a polgármesternek, akinek, mivel más jelentkező továbbra sincs a szülésznői állásra, nem áll jogában elutasítani a jelentkezését.

Ivan Kondrics, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal egészségügyi osztályának vezetője rámutat a rendszer hiányosságaira is. Elmondása szerint az önkormányzati törvény értelmében az egészségügyi ellátásért helyben a községi tanács felel. Ugyanakkor "Nálunk hagyományosan az a rendszer alakult ki, hogy a községi tanács veszi fel az egészségügyi alkalmazottakat, azok munkakönyveit azonban a járási kórház személyzeti osztályán őrzik. Korábban hasonló volt a helyzet egész Ukrajnában, ami természetes is, hiszen az egészségügyben dolgozók szakmai munkáját és továbbképzését a járási kórházak irányították és adminisztrálták, hiszen a községi tanácsok képtelenek volnának erre" - mutat rá Kondrics.

A vidéki orvosok így egyszerre két központnak voltak-vannak alárendelve: a községi tanácsnak, amely közvetve a bérüket fizette-fizeti, és a szakmai irányítást végző járási kórházaknak. Mint megtudtuk, a rendszer korábban is úgy működött, hogy az egészségügy és a falu vezetése közötti nem hivatalos egyeztetés nyomán nevezték ki a helyi egészségügyi alkalmazottakat. Mivel azonban Baloghék és Csulák Ernő között végérvényesen elmérgesedett a helyzet, érthető, hogy az egyeztetési mechanizmus ebben az esetben nem működött.

"Azzal, hogy nemrég létrehozták a járási egészségügyi osztályokat, ennek a problémának meg kell szűnnie - folytatja Ivan Kondrics. - Tevékenységünknek a járási oktatási osztályhoz hasonló rendszerben kell folynia. Mint ismeretes, az oktatási osztály egyszerre őrzi a járásban alkalmazott pedagógusok munkakönyveit, foglalkozik az iskolák finanszírozásával és az ott folyó szakmai munkával. A reform azonban lassan halad, még nem érkeztünk átvenni a járási kórháztól és a községektől minden, a vidéki egészségügyi intézmények irányításával kapcsolatos feladatot" - mondja az osztályvezető.

Így azután jelenleg az a helyzet, hogy az eddigi két irányítási központhoz, a községi tanácshoz és a járási kórházhoz harmadik hatalmi központként felsorakozott a járási egészségügyi osztály. "Érthető, hogy ott, ahol három hatóság is létezik, könnyen előfordulhat, hogy ha valamilyen probléma adódik, egyik hivatal a másikhoz irányítja az embert - magyarázza Ivan Kondrics. - Így történt esetünkben is, amikor Balogh három hivatalban kereste az igazát, még sincs kit felelősségre vonni, hiszen mindhárom fél a maga módján értelmezi a törvényt. Én ebben az ügyben a medikusok álláspontját támogatom. Véleményem szerint a guti polgármesternek nem volt alapos oka Balogh jelentkezésének figyelmen kívül hagyására, legalábbis velünk nem közölt ilyet. Tisztában vagyok a faluban kialakult konfliktus súlyosságával, de megítélésem szerint ebben a helyzetben polgármesterként nem volt erkölcsi joga érzelmi okokból mereven ragaszkodni a jogszabályokhoz. Még ha a törvény betűje szerint talán igaza is van, tisztában kell lennie azzal, hogy a szülésznő hiánya mindennap komoly egészségügyi kockázatot jelent a gyerekek, a nők számára."

Kondrics úr végül elmondta, hogy most végre mégiscsak kínálkozik egyfajta kiút a kialakult patthelyzetből. Mint megtudtuk, a guti családorvosi rendelő élére nemrég sikerült orvost találni, így az egészségügyi osztály vezetőjének álláspontja szerint Balogh Tímeának immár nem személyesen a polgármestertől kell kérnie felvételét, hanem a főorvosnak címezheti azt a bizonyos kérvényt, amelyre a munkába állásához feltétlenül szükség van.

Balogh Tímeától megtudtuk, hogy álláspontja változatlan, azaz véleménye szerint a járási kórháztól kapott kinevezése hatályos. Férje elmondta, hogy az ügyben időközben aláírásgyűjtés indult a faluban élő gyermekes anyák körében, akik Tímea azonnali alkalmazását sürgetik.

A lényeg azonban az, hogy akárcsak fél évvel ezelőtt, most sem írhatunk mást, mint hogy a falunak továbbra sincs szülésznője.

hk