Az irány Magyarország és Románia

2009. január 16., 09:00 , 418. szám

Szlovákia helyett újabban Magyarország és Románia felé veszik az irányt az Európai Unióba Ukrajnán át bejutni próbáló illegális bevándorlók.

Az utóbbi időben jelentősen csökkent az illegális migránsok száma az ukrán-szlovák határszakaszon, miközben egyre több menekülő igyekszik átjutni az ukrán-magyar és az ukrán-román határon. A két határszakaszon gyakoribbá vált a csoportok lefülelése, és hat embercsempész is horogra akadt a térségben - nyilatkozta a Deutsche Welle rádióállomás ukrán adásának Artur Gorbenko vezérőrnagy, az Ukrán Állami Határőrszolgálat nyugat-ukrajnai főosztályának vezetője.

Gorbenko elmondása szerint a kárpátaljai határszakasz őrizetéért felelős munkácsi határőrcsapatok személyi állományát megháromszorozták. Annak okát, hogy az illegális migránsok Szlovákia helyett az új EU-tag Románia, illetve Magyarország felé veszik az irányt, a vezérőrnagy részben abban látja, hogy szerkezeti-szervezeti átalakuláson mennek át a román és a magyar határőrizeti szervek.

Az ukrán határőrség adatai szerint tavaly január és szeptember között két és fél ezer illegális migránst fogtak el a nyugat-ukrajnai régióban tiltott határátlépés közben. (Kárpátalja/dw-world.de/MTI)