Kifolyt a gázolaj Csontoson

2009. január 23., 09:00 , 419. szám

Egy termékvezeték meghibásodása következtében gázolaj jutott a környezetbe szombat este a Nagybereznai járás területén, az Ung folyó közelében.

A Prikarpattya Zahid-Transz vállalat 530 milliméter átmérőjű gerincvezetéke Csontos (Kosztrino) község határában hibásodott meg. A baleset következtében a község több portáját érte szennyezés. Szemtanúk elmondása szerint az üzemanyag kiömlését követően a lakosság órákon keresztül azzal foglalatoskodott, hogy minden rendelkezésére álló tárolóeszközt megtöltsön gázolajjal.

"Az emberek vödrökkel és kannákkal merik az üzemanyagot, amely az ásott kutakba is befolyt. Egyes házak udvarán, a falakon lévő nyomból ítélve, mintegy 40 centiméter magasan állt az olaj, mintha árvíz lett volna" - mondta el vasárnap délután a helyszínen tartózkodó Sterr Attila, az Ungvári Televízió riportere. A tudósító szerint az Ung völgyében történt környezeti katasztrófa méretei látszatra jóval nagyobbak, mint a Latorcát néhány éve a Vereckei-hágó közelében ért súlyos kőolajszennyezésé.

A kárpátaljai megyei környezetvédelmi felügyelőség szerint hatvan tonna dízelolaj került a környezetbe. Az oroszországi Szamarából Magyarországra dízelolajat szállító termékvezeték balesete következtében 3480 négyzetméter talajfelszín szennyeződött, ebből 1480 négyzetméter mezőgazdasági terület, kétezer négyzetméter pedig az Uzsoki Nemzeti Természetvédelmi Park állományába tartozik.

A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a baleset következményeinek felszámolására a rendkívüli helyzetek minisztériumának egységei, a vezetéket üzemeltető vállalat balesetelhárító brigádja, a kárpátaljai megyei vízgazdálkodási főosztály és az állami környezetvédelmi felügyelőség, valamint a rendőrség és ügyészség munkatársai. A környék patakjainak medrében olajcsapdákat helyeztek el, hogy a csővezetékből kifolyt gázolaj ne kerülhessen az Ungba, és 15 járművel megkezdték a környezetbe került üzemanyag összegyűjtését. A környezetbe kifolyt 60 tonna üzemanyagból 51 tonnát sikerült begyűjteni, és az idejében foganatosított intézkedéseknek köszönhetően lokalizálták a környezetszennyezés forrását, s ezáltal megakadályozták a dízelolaj bejutását az Ungba - állítja a környezetvédelmi felügyelőség.

A jelentés szerint a környezetszennyezés ügyében lefolytatott hatósági vizsgálat nyomán 255 hrivnya pénzbírsággal sújtották az ipari vezetéket üzemeltető Prikarpattya Zahid-Transz vállalat főmérnökét. A környezetben okozott kár összegének megállapítása folyamatban van, a veszteséget a Prikarpattya Zahid-Transz vállalattal fizettetik meg. (Kárpátalja/zakarpattya.net.ua/MTI)