A naprakész tudás a siker záloga

Főiskolai tanfolyamok

2009. január 23., 09:00 , 419. szám

Az érettségi vizsgákra felkészítő, projektmenedzsment és pályázatírás, egészségügyi és szociális segítő, valamint idegen nyelvi tanfolyamokon indított képzést a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) Felnőttképzési Központja január 17-én. Az ünnepélyes megnyitóra a főiskola Esztergom termében került sor.

A képzéseknek helyet adó felsőoktatási intézmény képviseletében Orosz Ildikó, a KMF és a KMPSZ elnöke köszöntötte a több száz főnyi jelentkezőt. Bevezetőjében az elnök asszony hangsúlyozta: "Korunkban az emberiség tudása átlagosan ötévente frissül, cserélődik. Aki nem törekszik új információk megszerzésére, új tudáshalmaz kialakítására, az mindenben le fog maradni az életben." A fejlődés kapcsán ugyanakkor szólt arról is, hogy azért mindig maradnak alaptételek, alapigazságok, olyan alapismeretek, melyeket az érettségi vizsgákra kell elsajátítani. Mint elhangzott, a mostani képzés keretein belül az érettségire készülő hallgatóknak áprilisig–májusig lehetőségük lesz arra, hogy összefoglalják ismereteiket, majd ezzel a tudással felvértezve próbaérettségin vegyenek részt, ahol "élesben" láthatják azokat a körülményeket, melyek a valódi érettségin rájuk várhatnak.

Hogy ez a képzéssorozat létrejöhetett, abban oroszlánrésze van a főiskola keretén belül működő Felnőttképzési Központnak, melynek legfontosabb célkitűzései: segíteni nemcsak a felnőttkorú, hanem az érettségi előtt álló hallgatókat is. Ebben a munkában szorosan együttműködik anyaországi szervezetekkel, mint például jelen esetben a Pannon Forrás–Kárpát-medencei Felnőttképzési és Szolgáltatási Hálózattal, valamint a Kecskeméti Regionális Képző Központtal, akik pályázati támogatással, illetve koordinációs szakemberekkel tették lehetővé az indítást.

Orosz Ildikó bemutatta az előbb említett szervezetek képviseletében Molnár Györgyöt, a Pannon Forrás Szenátusának elnökét, valamint Palotás Józsefet, a Kecskeméti Regionális Képző Központ igazgatóját.

Molnár György üdvözlő beszédében elmondta: a tanfolyamok indítása egyben egy Kárpát–medencei felnőttképzési hálózat évadnyitóját is jelenti. A Pannon Forrás által koordinált hálózati együttműködésnek az a célja, hogy a magyar embereknek – éljenek bárhol is a határon túl – lehetőségük legyen felnőttkorban is képezni magukat, szakmát szerezni vagy kiegészíteni korábban megszerzett ismereteiket. Ez a Kárpát-medencei felnőttképzési hálózat négyéves múltra tekint vissza, melyben a beregszászi főiskola oszlopos tagnak számít. Akárcsak tavaly februárban, idén januárban is a magyarok lakta határon túli régiók közül elsőként Beregszászban indultak el a felnőttképzési kurzusok. A Pannon Forrás mellett mindebben fő partner a Kecskeméti Regionális Képző Központ. A képzésre az anyaországból több szakterületi koordinátor is érkezett: Laczó Istvánné projektkoordinátor, Patakiné Varga Katalin projektmenedzsment-koordinátor, illetve Szivák Gabriella, az egészségügyi és szociális segítő képzés szakterületi koordinátora. Molnár

György végezetül elmondta: "Azok a résztvevők, akik az egészségügyi és szociális, valamint a projektmenedzsment-képzésben részt vesznek, nem pusztán egy beregszászi-kárpátaljai program, hanem egy Kárpát-medencei együttműködés által létrejött tananyag- és programrendszer részesei lesznek."

Végezetül Váradi Natália üdvözölt mindenkit, aki ezt követően ismertette a képzések aznapi programját, majd megkezdődött a munka.

A május végéig tartó képzéseket az előbb említett szervezeteken kívül a Szülőföld Alap támogatja.

halász