Télen is várnak a szanatóriumok

2009. január 23., 09:00 , 419. szám

Legtöbbünk számára az üdülés, a vakáció, a szabadság a gondtalan pihenést jelentik csupán, holott sok esetben célszerű egészségünk megőrzésére felhasználni a szabadidőt, azaz felkereshetjük a számos híres kárpátaljai szanatórium valamelyikét. Az alábbiakban ehhez próbálunk meg kedvet csinálni.

Szinte bármilyen gyógykezelés sikeres befejező szakasza lehet, ha néhány évadon át évente 1-2 alkalommal felkeressük valamelyik szanatóriumot. Iszod az ásványvizet, eljársz a kellemes, fájdalommentes kezelésekre, szívod a friss levegőt, diétás ételekkel táplálkozol - már néhány napon belül érezni fogod, amint visszatér az erőd. És ez nem csupán szubjektív benyomás, hiszen a tudomány már rég kimutatta, hogy az ásványvizek milyen jelentős hatással vannak az anyagcserére, az egész szervezetre. Persze nem a palackozott vizekről van szó. Az ásványvizek legfeljebb egy napig őrzik meg gyógyhatásukat, azaz csupán a forrásuknál lehet igazán hatásos a kúra. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem kell a világ végére zarándokolnunk a gyógyulásért - Európa leghatásosabb gyógyforrásai közül számos itt tör fel a Kárpátokban.

Következzék most néhány jó tanács azoknak, akik rászánják magukat a gyógykúrára. A legfontosabb, hogy mielőtt elkezdenénk nyelni a gyógyvizet, kérdezzük meg az orvosunkat, hogy hogyan tegyük ezt helyesen. Sokan azt hihetik, hogy minél többet isznak belőle, annál egészségesebbek lesznek, aminek azután hányingerrel, ingadozó vérnyomással, fogszuvasodással stb. fizetik meg az árát. Mert az ásványvíz nem egyszerű üdítő, inkább gyógyszer, márpedig minden gyógyszert az orvos által meghatározott adagokban kell magunkhoz venni.

Ezenkívül minden vízfajta használatának megvannak a maga külön szabályai. Például a hidrogénfoszfát tartalmú vizeket feltétlenül fel kell melegíteni fogyasztás előtt, különben hastáji panaszokat okozhatnak. Legalább ennyire fontos, hogy evés előtt vagy után isszuk-e a vizet. Ha nem tartjuk be az erre vonatkozó utasítást, hatástalan maradhat a kúra.

Amennyiben az orvos pótlólagos kezeléseket tart szükségesnek, ne tiltakozzunk: a komplex terápia jobb eredménnyel kecsegtet. A szakemberek az állítják, egy-egy kúrának legkevesebb 12, optimális esetben 24 napig kell tartania.

Végül kedvcsinálónak következzék néhány országszerte ismert kárpátaljai szanatórium rövid bemutatása.

Kárpáti szanatórium, Beregvár (Kárpáti). A festői környezetben elterülő soktornyú Schönborn-kastélyban és a kapcsolódó épületegyüttesben működő szanatórium országos hírnévnek örvend. Itt a féltucatnyi ásványvízforrás segítségével szív- és érrendszeri, valamint emésztő- és mozgásszervi megbetegedések gyógyítását végzik. Az ivókúrákat természetesen gyógyfürdőkkel, gyógytornával és egyéb kezelésekkel is kiegészítik. A december végi-január eleji csúcsforgalom után, a tél második felében nagy valószínűséggel sikerül szobát kapnunk a szanatóriumban. A szobák napi díjszabása a komfortfokozattól függően személyenként 170 és 600 hrivnya között mozog. Az ár a szállás mellett a napi háromszori diétás étkezés és az alapvető kezelés díját is tartalmazza.

Poljana szanatórium, Polena. Az úgynevezett Szolyvai katlanban 300 méteres tengerszint feletti magasságban elterülő szanatóriumban elsősorban az emésztőszervi, ginekológiai, szív- és érrendszeri megbetegedésektől szenvedőket, valamint az immunhiánnyal küzdő és méregtelenítésre szoruló pácienseket várják. Az először még 1473-ban említett gyógyhatású vízre alapozó szanatórium szobaárai 150 és 260 hrivnya között mozognak a komfortfokozattól függően, amely a napi háromszori étkezés, valamint az alapkezelés költégeit is tartalmazza.

Saján szanatórium. A Huszttól 17 kilométernyire, az azonos nevű hegy lábánál elterülő szanatórium elsősorban az emésztőrendszeri, máj- és epeproblémákkal, anyagcserezavarokkal küszködők körében népszerű. Az itteni forrás hatását a neves Karlovy Vary-i vizekéhez hasonlítják. A híres sajáni ásványvízre alapuló ivókúrák mellett az idelátogatókat fizikoterápiás kezelések, korszerű diagnosztikai eszközök, masszázs és szolárium is várja. A szobaárak egy személyre napi 220 és 300 hrivnya között mozognak. Az ár a szállás mellett a napi négyszeri étkezés és a fő megbetegedés kúráját is tartalmazza.

Horna Tisza szanatórium, Tiszaborkút (Kvaszi). A Fekete-Tisza völgyében, az Ukrán-Kárpátok legmagasabb csúcsaitól körülvéve terül el mintegy négy hektárnyi területen ez a forrásairól méltán híres szanatórium. A gyógyforrások, melyekhez fogható Európában állítólag csak a németországi Baden-Badenben található, elsősorban a mozgásszervi, idegrendszeri problémákkal küzdők számára kínál gyógyulást. Az ivókúrák mellett fürdőkúrák, masszázs és gyógytorna várja az idelátogatókat. További vonzerőt jelent, hogy a szanatórium mindössze 10 kilométernyire található a Kárpátok egyik legnépszerűbb síközpontjától, a Dragobráttól. A szobaárak egy személyre napi 220 és 275 hrivnya között mozognak. Az ár a szállás mellett a napi háromszori étkezés és az alapvető kúra költségeit is tartalmazza.

Jó tudni, hogy a szanatóriumok többsége 25-50 százalékos kedvezménnyel fogadja a vendégekkel érkező gyermekeket, akik számára sok helyütt szükség esetén pótágyat is felállítanak a szülők szobájában.

pszv