Véget ért a gázháború!

2009. január 23., 09:00 , 419. szám

Vasárnapra virradó éjszaka Vlagyimir Putyin orosz és Julija Timosenko ukrán államfő tízórás tárgyalás után megállapodásra jutott az Ukrajna gázellátását 2009-re biztosító kétoldalú szerződés feltételeiről - jelentette be Moszkvában késő éjszaka a két kormányfő.

A részletek kidolgozásával az orosz Gazpromot és az importőr Naftogaz Ukraini nemzeti energetikai vállalatot bízták meg a kormányfők, majd még hétfőn a két gázipari óriás vezetői jelenlétükben írták alá az ukrajnai orosz gázszállításokat rögzítő szerződést. A szerződés aláírásakor Vlagyimir Putyin közölte: az ukrán gázszállításra és a tranzitra vonatkozó szerződések egyaránt tíz évre szólnak. A szerződés aláírása volt Ukrajna feltétele az orosz gáz január 7-én leállított európai szállításának felújításához.

A megállapodás lényege: Oroszország és Ukrajna 2009. január 1-jétől áttér az európai árakra és árképzésre, de Oroszország idén még 20 százalék kedvezményt ad a szomszédos országnak a gáz árából annak fejében, hogy a tranzit díja a 2010-ig érvényes szerződésben foglalt - vagyis igen jutányos - marad. Jövő év elejétől, vagyis 2010. január 1-jétől Oroszország és Ukrajna a gázt illetően teljesen áttér a piaci árra és árképzésre mind a gáz árát, mind a tranzit díját illetően.

Az igen szűkszavú tájékoztatás arról nem szólt, hogy a kialkudott árak egész évre szólnak-e, vagy a szerződés rögzíti, hogy év közben a piaci árak alakulásának megfelelően változnak, de az utóbbira utal az európai árképzés bevezetéséről szóló megjegyzés. Mivel ugyanis a gáz árát fél éves késéssel az olajárak alakulása alapján kalkulálják, bizonyosnak tűnik, hogy az orosz gáz piaci ára hamarosan a felére, vagy annál is nagyobb mértékben csökken. Miután pedig az átlagos európai ár jelenleg 450 dollár, a 20 százalékos kedvezménnyel Ukrajna egyelőre 360 dollárt fizet ezer köbméter gázért, és a korábbi szerződés értelmében idén még 1,7 dollárt kap tranzitdíjként ezer köbméter/száz kilométerenként. Az év második felében a gáz ára 250-270 dollárra mérséklődhet. Timosenko az árról annyit mondott, hogy azt az ukrán kormány egy-két napon belül közzéteszi, de mindenesetre (a Gazprom által a tárgyalások ukrán részről való december 31-i megszakítása előtt kért) 250 dollár alatt marad, viszont több, mint a tavalyi 179,5 dollár. Ez mintegy ötmilliárd dolláros megtakarítást tesz lehetővé az ország számára, hangsúlyozta.

A kormányfők elmondták, hogy a megállapodás nem ment könnyen. Julija Timosenko hozzátette: meghozta az eredményét a (múlt szombaton Moszkvában tartott) nemzetközi gázkonferencia. Ez arra utal, hogy bár a konferencián látható eredmény nem született, a zárt ajtók mögött elhangzottak mégis hatással voltak a felekre.

Kedden hajnalban azután megindult az Európába és Ukrajnába irányuló gázszállítás, azaz véget ért az év elején kirobbant második gázháború. (Kárpátalja/MTI/rbc.ua)