Helikopterbaleset két halottal

2009. január 30., 09:00 , 420. szám

Balesetet szenvedett Ivano-Frankivszk megyében egy Ungvárról Kijevbe tartó könnyű helikopter. A gép két pilótája életét vesztette.

Azután, hogy Ungvárra szállította utasát, a gép visszaindult kijevi állomáshelyére, s a pilóták azt tervezték, hogy Ivano-Frankivszkban vesznek fel üzemanyagot. A köd miatt azonban a helikopternek nem engedélyezték, hogy kényszerleszállást hajtson végre az ivano-frankivszki repülőtéren. A gép ezután előbb a megyeszékhelytől 60 kilométerre szállt le, majd ismét a levegőbe emelkedett, s nem sokkal később lezuhant. Elsőnek a helyi lakosok értek a baleset színhelyére, akik felfigyeltek a magasba emelkedő sűrű füstfelhőre.

Szemtanúk szerint a gép darabjai több tíz méteres körben szóródtak szét. A baleset okait jelenleg is vizsgálja a közlekedési ügyészség. Egyelőre nem zárták ki, hogy a katasztrófát emberi hiba okozta. Elképzelhető, hogy a pilóták ki akartak kerülni egy villanyvezetéket, a gép azonban beleakadt a drótokba.

Ungvári repülőtéri forrás szerint a baleset 46 és 26 éves szumi illetőségű áldozatai harmadosztályú polgári pilóták voltak, akik gépükkel az Eurocar cég megrendeléseit teljesítették. Az AS-350 típusú helikopter a kijevi Atoll Holding tulajdona volt.

Az ivano-frankivszki repülőtér illetékeseinek közlése szerint a repülésirányítók az időjárási viszonyok miatt utasították el a helikopter kérését, hogy kényszerleszállást hajtson végre a repülőtér területén. (Kárpátalja/zakarpattya.net.ua)